Top vijf

De 5 ruigste kerstfilms (kerstfilms voor mannen)

Wie denkt dat het in kerstfilms alleen maar draait om romantiek en familie heeft het goed mis. Deze top vijf ruige kerstfilms bewijst dat er met Kerstmis ook wel eens geknokt, geschoten en gevloekt wordt. Gelukkig wel.

Die Hard

De discussie die al jaren woedt op internet. Is Die hard een kerstfilm of niet? Ja, natuurlijk wel, zeggen wij. En er zijn bewijzen ten overvloede. Die hard speelt zich af op kerstavond tijdens een kerstborrel van de vrouw van John McClane (Bruce Willis). De soundtrack van Die hard staat vol met kerstklassiekers als Let it snow, let it snow, let it snow en Winter wonderland en de film is gelardeerd met quotes over kerst zoals deze hele mooie van slechterik Hans: 'Now I have a machine gun, ho-ho-ho….'

Batman returns

Als Die hard een kerstfilm is, dan is Batman returns dat zeker ook. Traditionele kerstfilms gaan over familie en de hoofdpersonages in Batman returns zijn allen familieloos. Penguin wordt als kind door zijn ouders in een rivier gegooid zodat ze van hem af zijn, Selina Kyle is een eenzaam kattenvrouwtje en Bruce Wayne/Batman zelf is een van de beroemdste wezen uit de geschiedenis. En zij ontmoeten elkaar allemaal tijdens kerstmis 1989. Als dat geen kerst schreeuwt, weten wij het ook niet meer.

Trading places

Twee steenrijke broers hebben onenigheid over een aloud thema. Wat is belangrijker, nature of nurture. Oftewel genen vs opvoeding. Om voor eens en altijd tot een gedegen oordeel te komen, gaan ze een experiment aan. Ze ontslaan de topbelegger van hun firma en zorgen dat hij dakloos wordt. Hij wordt vervangen door een sloeber die ze van straat plukken. Wie brengt het er beter vanaf? Trading places gaat over naastenliefde en de film speelt zich ook nog eens af voor, tijdens en na kerst. Volgens menigeen de beste kerstfilm ooit.

Lethal weapon

Nog zo'n gewelddadige film die helemaal niet misstaat met kerst. Het is kerst, de vrouw van politieman Martin Riggs (Mel Gibson) is net overleden bij een auto-ongeluk en Martin wil er een einde aan maken. Op dat moment ziet hij een Bugs Bunny-kerstspecial die hem ervan overtuigd het leven nog een kans te geven. Gelukkig maar, want daarna ontmoet hij zijn nieuwe partner Roger Murtaugh bij wiens gezin hij aan het eind van de film aan het kerstdiner aanschuift.

Bad Santa

Een verademing tussen alle gewoonlijk mierzoete kerstfilms was in 2003 deze Bad santa. Een film vol kots, snot, urine, seks, geweld en Billy Bob Thornton die de hoofdrol speelt als ranzige kerstman in warenhuizen. Samen met een dwerg die als elf fungeert berooft kerstman Willie 's avonds de winkels. Een van de kinderen heeft wel door dat hij niet de echte kerstman is, maar ziet Willie gek genoeg toch als surrogaatvader. En na nog wat knokpartijen en viezigheid ontwikkelt zich tegen alle verwachtingen toch nog een lief kerstrandje.

Beschikbaar on demand:
Bad Santa - Netflix en Pathé Thuis (Bad Santa 2 staat ook in de catalogi, maar die kun je gerust overslaan)
Die hard en Batman returns - Pathé Thuis

Meer over:

Reageren