Drie keer prijs

Dirty God van Sacha Polak grote winnaar bij Gouden Kalveren

5 oktober 2019 09:33 | film | Door Jacob-Jan van de Groep

© ANP
Dirty God, de speelfilm van Sacha Polak over het drama van een Londense vrouw die gewond raakt door een zuuraanval van haar ex, is vrijdagavond de grote winnaar geworden op het Gala van de Nederlandse Film in Utrecht. De awards voor beste film, beste regie en beste muziek waren een prooi voor Polak en cs.

Michiel van Erp was met Niemand in de stad een van de grote favorieten door zijn negen nominaties, maar alleen Julia Akkermans (beste vrouwelijke bijrol) en Jasper Wolf (beste camera) werden onderscheiden. Judas, het tv-drama over Willem Holleeder, was eveneens goed voor twee onderscheidingen. Gijs Naber kreeg een Kalf (zijn tweede) voor zijn rol van Willem Holleeder en Rifka Lodeizen kreeg de onderscheiding voor haar vertolking van Astrid Holleeder. Het was haar derde Kalf.

De Libi

Het optimistische multiculturele drama De Libi, afgelopen zomer een bescheiden hit in de filmtheaters, won twee Gouden Kalveren. De film over drie Nederlands-Marokkaanse tieners die een avond in de Amsterdamse club Jimmy Woo willen doorbrengen kreeg de Kalveren voor beste scenario (Shady el-Hamus en Jeroen Scholten van Aschat) en beste mannelijke bijrol (Jeroen Hoppener). Het Gouden Kalf voor beste televisiedrama ging dit jaar voor het eerst naar een jeugdserie, namelijk Zeven kleine criminelen.

Bon Bini Holland

De publieksprijs ging eerder op de dag naar Bon Bini Holland 2. De film van Jandino Asporaat versloeg in die categorie Verliefd op Ibiza (Johan Nijenhuis) en Doris (Tjitske Reidinga). Terloops kondigde de komiek ook nog aan dat er een derde deel in de komische reeks op de planning staat.

Meer over