Documentaire over 25 jaar Zwarte Cross op Videoland

5 oktober 2022 12:49 | film | Door Irma Tomas

De documentairemakers van Zwarte Cross - Vaak Bu-J Te Bang volgden de afgelopen drie jaar de organisatoren van het grootste festival van Nederland. En in die drie jaar gebeurde er nogal wat.

De Zwarte Cross trekt nu 220.000 bezoekers per jaar maar begon in 1997 als een minifestival met 1000 mensen en een paar motoren. In Zwarte Cross - Vaak Bu-J Te Bang volgen documentairemakers Lars Gierveld en Floor van der Kemp organisatoren Gijs Jolink, Hendrik Jan Lovink en Ronnie Degen.

_______________________________________________________________________________

Elke dag de beste tv, film en serie-tips direct in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

_______________________________________________________________________________

Drie roerige edities

Ze praten met de drie, gebruiken veel oud beeld van de vader van Hendrik Jan, Gerard Lovink en waren getuige van drie roerige edities. Vlak na de editie van 2019 barstte een mediastorm los, omdat ludiek bedoelde tekstbordjes zoals 'Allah's afbakbar' op het festivalterrein door een paar mensen racistisch werden gevonden.

Tante Riki

Daarna brak Corona uit met alle onzekerheden van dien voor de festivalorganisatie. Vervolgens kondigde oprichter Hendrik Jan Lovink zijn afscheid aan stopte ook boegbeeld Tante Rikie ermee. De organisatie werd daarna overgenomen door de Engelse festivalmagnaat Superstruct Entertainment. Kan de Zwarte Cross zijn unieke DNA behouden in een tijd waarin zoveel tegenzit en verandert?

Zwarte Cross - Vaak Bu-J Te Bang is vanaf zondag 9 oktober te zien in Pathe-bioscopen en vanaf 24 oktober bij Videoland.

Meer over