Film: De Heineken Ontvoering - review

11 Maart 2012 10:30 | film | Door Televizier

De ontvoering deed veel stof opwaaien, dus opmerkelijk dat er pas na zo'n lange tijd een verfilming verscheen. Sterker nog: De Heineken Ontvoering is misschien niet de laatste...

REGIE
Maarten Treurniet

CAST
Rutger Hauer, Gijs Naber, Reinout Scholten van Aschat, Marcel Hensema e.a.

FILM
Er was nogal wat te doen rondom de film De Heineken Ontvoering. Topcrimineel (en voormalig ontvoerder) Willem Holleeder vreesde imagoschade en spande een rechtszaak aan en kenner Peter R. de Vries vond de film lachwekkend omdat minstens 75% van het verhaal zou zijn verzonnen. Het hielp ook niet dat de producent hem toegang weigerde bij een vertoning voor de pers.

Ondanks de commotie is deze filmversie van de meest geruchtmakende ontvoeringszaak (1983) uit de Nederlandse geschiedenis de moeite waard. Al was het maar omdat Rutger Hauer eindelijk weer eens met een goede rol in een Nederlandse film te zien is. De andere uitblinker is Reinout Scholten van Aschat, die ontvoerder Rem speelt. Hij is de man die Freddy Heineken het vaakst bewaakt en hem op een wrede manier treitert. Na drie weken is de ontvoering voorbij en opent de bierbrouwer op zijn beurt de klopjacht op zijn ontvoerders.

OPMERKELIJK
Misdaadjournalist Peter R. de Vries schreef een bestseller over de geruchtmakende zaak en werkt met Amerikaanse producenten aan een regelrechte Hollywoodverfilming. Maar voordat het zover is kunnen ze er kijken naar De Heineken Ontvoering. Onlangs werd bekend dat de film is aangekocht voor de Amerikaanse bioscopen.

STERREN
3 van de 5 

Meer over