Film in de maak over moord op Theo van Gogh

15 mei 2014 09:44 | film | Door Televizier

© A-Film

Tien jaar na de moord op Theo van Gogh wordt er een film over het einde van zijn leven gemaakt. De filmregisseur werd op 2 november 2004 vermoord door Mohammed B.

De film over het einde van het leven van Theo van Gogh zal 2/11 – Het spel van de Wolf heten. Johan Leysen en Susan Visser vertolken hoofdrollen in de film, ze spelen Haagse topambtenaren.

Journalistieke speelfilm

Gijs van Westelaken, schrijver van de film, meldt aan het AD: “Het wordt een journalistieke speelfilm. We laten vooral zien wat er in Haagse politieke en ambtelijke kringen aan hectische toestanden plaatsvond na de moord op Theo.”

Niet naspelen

Van Westelaken werkte 10 jaar met de vermoorde filmregisseur samen en is dus goed op de hoogte van zijn doen en laten. De moord wordt niet precies nagespeeld: “We spelen de aanslag niet na, dat vinden we niet passen in de opzet van deze film. De rol van Theo wordt ook niet door een acteur gespeeld, en hetzelfde geldt voor zijn moordenaar Mohammed B.. Zijn arrestatie komt in bestaande Journaalbeelden aan bod.”

06/05 vs. 2/11

Theo van Gogh maakte een film over de moord op Pim Fortuyn, die heette 06/05. Volgens Van Westelaken is de structuur van 2/11 hetzelfde: “Ook daarin komen geen acteurs voor die de bekende figuren speelden. Theo zei: ik heb geen zin om Thom Hoffman Fortuyn te laten spelen met een kale pruik op.”

Van Gogh Spreekt

De moord op Theo is een gebeurtenis die ook vriend en toneelschrijver Roeland Hazendonk tot een productie heeft aangezet. Zijn monoloog met de titel Van Gogh Spreekt gaat in november in première, met Porgy Franssen in de hoofdrol.

Tijdens het Nederlandse Filmfestival in september, moet de film 2/11 РHet spel van de Wolf in premi̬re gaan.

Meer over