Film: Nova Zembla - review

15 april 2012 09:22 | film | Door Televizier

Het heldhaftige verhaal van zeevaarder Willem Barentsz is niet erg boeiend als film.

GENRE 
Avontuur

REGIE 
Reinout Oerlemans 

MET 
Robert de Hoog, Doutzen Kroes, Teun Kuilboer, Derek de Lint e.a.

VERHAAL 
Het waar gebeurde verhaal van zeevaarder Willem Barentsz (Derek de Lint) is heldhaftig en een van de grote momenten uit de Nederlandse geschiedenis. Het gaat over zijn missie om in de 16de eeuw een kortere weg naar de andere kant van de wereld te vinden. Normaal gesproken gingen zeilschepen helemaal om Afrika heen, Barentsz probeerde in de zomer langs de Noordpool te varen. De tocht mislukte de avonturier bleef met zijn bemanning steken op het eiland Nova Zembla, waar ze een ellendige winter in barre omstandigheden moesten overleven. In een hut, gemaakt van wrakhout, die nu bekend staat als Het Behouden Huys.

OORDEEL 
Nova Zembla is een geschiedenisles die mooi in beeld wordt gebracht, maar niet helemaal benut wordt. Het doet allemaal wat kinderachtig aan en de spanning ontbreekt, omdat er gek genoeg niks gebeurt. De overmatige aandacht voor de prachtige boezem van topmodel Doutzen Kroes (ze speelt de thuisgebleven liefde van een van de ontdekkingsreizigers) overschrijdt zelfs het irritatieniveau. Al met al een dappere poging, maar toch een kwestie van: dit had zo veel beter gekund.

OPMERKELIJK
Na zijn succesvolle regiedebuut Komt een Vrouw Bij de Dokter legde Reinout Oerlemans de lat hoog. Niet alleen nam hij een van de grote verhalen uit de Nederlandse geschiedenis op zich, het werd ook een grootse productie. Voor een deel op locatie geschoten, en niet te vergeten: Nova Zembla is de eerste Nederlandse speelfilm die in 3D in de bioscopen te zien was.

STERREN
3 van de 5

Meer over