Film: The Artist - review

Een Franse zwart-witte, stomme film, die gekozen wordt tot de beste film van het jaar in Hollywood. Filmkenners die dat vorig seizoen hadden voorspeld, waren vast en zeker weggehoond. Toch is The Artist zonder twijfel de film van 2011. En 2012.

GENRE
Drama

CAST
Jean Dujardin, Bérénice Bejo, Uggie, e.a. 

REGIE
Michel Hazanavicius 

VERHAAL
In The Artist is George Valentin de grootste ster van Hollywood. Vrouwen willen hem hebben en mannen willen hem zijn. Maar er verschijnen donkere wolken aan de rimpelloze hemel wanneer de sprekende film haar entree doet en George laat weten daar geen toekomst in te zien. Foutje, bedankt. Een bewonderaarster brengt redding.

OORDEEL
Het was nogal een 'tour de force' om van een stomme film een kaskraker te maken. Schrijver/regisseur Michel Hazanavicius kreeg het voor elkaar met liefde voor de filmgeschiedenis, inventiviteit, aanstekelijke acteurs en bakken vol energie. Het resultaat is een origineel drama dat speelt in de begindagen van Hollywood. De regisseur heeft heel mooi gebruik gemaakt van de stijlkenmerken van die tijd: zwart-wit beelden, (bijna) geen gesproken dialogen en melodramatisch acteren. 

OPMERKELIJK
The Artist was de grote winnaar bij de Oscars van 2012. Er waren felbegeerde beeldjes voor de kostuums, de muziek, de hoofdrolspeler (Jean Dujardin), de regie en de film. Hondje Uggie groeide uit tot een ster.

STERREN
5 van de 5

Reageren