Film: The Iron Lady - review

Het verhaal van The Iron Lady is wat magertjes, maar Meryl Streep maakt het meer dan goed met haar perfecte acteerprestatie.

GENRE
Drama

REGIE
Phyllida Lloyd

MET
Met Meryl Streep, Jim Broadbent, Alexandra Roach, Iain Glen e.a.

VERHAAL
Margaret Thatcher werd in 1979 de eerste vrouwelijke premier van een westers land. Ze werd bewonderd om haar daadkracht (vandaar de bijnaam de ­ijzeren dame) en gehaat om de extreme bezuinigingen die ze doorvoerde. Thatcher sloot de mijnen, beperkte de macht van de vakbonden en voerde oorlog met Argentinië om de onbenullige Falklandeilanden. Nogal interessante materie, die helaas slechts als achtergrond dient in The Iron Lady. Centraal staat de oudere Thatcher die dementeert, veel praat met haar overleden man Denis en terukijkt op haar premierschap. Dat is jammer, maar de prestatie van Mery Streep (die hiermee haar derde Oscar verdiende) kan niet genoeg geprezen worden. Bovendien maakt ze Thatcher met terugwerkende kracht sympathiek.

OPMERKELIJK
Meryl Streep moest in 1979 niets hebben van de politieke ideeën van Margaret Thatcher. Maar door veel over de eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië te lezen, kreeg ze ineens heel veel respect voor Thatcher. "Ik was in 1979 wel stiekem heel opgetogen, want ik dacht nog: nu zal het niet lang meer duren totdat er een vrouwelijke president in Amerika komt. Wat zag ik dat verkeerd!"

STERREN
3 van de 5

Reageren