Film-trailer koning Hal Douglas (89 jaar) overleden, filmfans zullen hem missen

Hij had een van de beroemdste stemmen ter wereld en sprak duizenden filmtrailers in. Zijn bronstige stemgeluid is herkenbaar uit duizenden. Kijk en luister nog een keer naar de legendarische Hal Douglas.

Hij had een van de bekendste stemmen ter wereld. Hal Douglas sprak duizenden en nog eens duizenden filmtrailers, tv-aankondigingen en commercials in. De trailer van Con Air? Check! Die van Meet the Parents? Check! En die van Men in Black? Ook al check! 

Hal Douglas kon op spectaculaire wijze van die typische Hollywood-teksten grommen, die dan ronkend door de bioscoop vlogen: "This summer, check your weapons, take your seat and say your prayers.” Filmfans van over de hele wereld zullen hem missen.

Voice-over koning

Gisteren werd bekend dat Hal Douglas op 7 maart op 89-jarige leefttijd is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. De voice-over koning was zo bekend in Hollywood, dat insiders alleen nog maar zijn voornaam gebruikten.

Gek genoeg woonde hij zelf niet in Hollywood, maar aan de oostkust, dus helemaal aan de andere kant van de Verenigde Staten. Hal Douglas hoefde voor zijn werk dan ook niet naar een filmset te gaan, maar naar een kleine opnamestudio in zijn eigen huis. Zestig jaar heeft hij gewerkt. Het is niet meer te tellen hoe vaak hij in de bioscoop of op tv te horen was.

Training als reclameman

Nadat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Japanners had gevochten, stortte Hal Douglas zich op een studie. "Ik volgende de mooie meisjes richting de toneelklassen" vertelde hij ooit aan de Los Angeles Times.

Hij heette toen nog Harold Cohen, maar veranderde zijn naam in Hal Douglas om carrière te maken. Toch wist hij als acteur niet veel geld te verdienen.

Als bijbaantje begon Hal Douglas met het aankondigen van programma's op radio en tv. Hij werkte ook nog een tijdje in de reclamewereld, wat een hele goede leerschool was om later zelf series, films en producten van auto's tot condooms aan het grote publiek te verkopen

Gewoon een vakman

Hal Douglas beheerste zijn timing en emoties perfect. Van donderend, naar grappig, van emotioneel naar klungelig... Hij draaide er zijn hand niet voor om. Zelf vond hij zich trouwens geen artiest trouwens, maar een vakman. 

"Ik ben niet bijzonder" vertelde hij de New York Times. "Het is een vak dat je leert, net als schoenen maken. Ik vind dat ik gewoon een goede schoenmaker ben."

Aan het werk in Comedian

"Ik heb het nooit een fantastische stem gevonden" zegt hij in een filmpje dat op YouTube te vinden is. Hal Douglas vond zijn eigen wereldberoemde stemgeluid nogal keelachtig en borstkasachtig. Een stem die "behoefte heeft aan een kuch."

Hal Douglas werd geboren in 1924 en werd 89 jaar oud. Komiek Jerry Seinfeld liet hem in een filmtrailer eindelijk eens aan het werk zien. Bekijk het reclamefilmpje voor Comedian hieronder en herken de stem uit duizenden. 

Reageren