Na kort ziekbed

Filmlegende Rutger Hauer overleden

24 juli 2019 20:27 | film | Door Irma Tomas

© ANP
Rutger Hauer is niet meer. De succesvolste acteur die Nederland ooit kende, werd 75 jaar. Hauer overleed, in zijn huis in Friesland, na een kort ziekbed.

De acteur overleed al op 19 juli maar het nieuws werd pas deze woensdag bekend, de dag van zijn begrafenis. De dood van Rutger Hauer komt als een verrassing, het was niet bekend dat hij ziek was. 

Turks Fruit

In Nederland werd Hauer in 1969 bekend dankzij de tv-serie Floris, daarna volgden glansrollen in Turks Fruit en Soldaat van Oranje. Allemaal met Paul Verhoeven als regisseur. De blonde acteur met des staalblauwe ogen was ook de eerste Nederlander die succesvol werd in de Verenigde Staten. Het hoogtepunt in zijn buitenlandse carrière was de science fiction-film Blade runner uit 1982. In 1988 won hij een Golden Globe voor de serie Escape From Sobibor.

Blade Runner

In Blade runner steekt Rutger Hauer als androïde Roy Batty een monoloog af die wordt beschouwd als een van de meest ontroerende uit de filmgeschiedenis:

'I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.'

Meer over