Leeftijdsclassificatie naar 9 jaar

Na klachten: kinderfilm Pietje Bell toch te zien op Oudjaarsdag

28 december 2022 10:28 | film | Door Irma Tomas

Kijkwijzer heeft besloten om de leeftijdskeuring van Pietje Bell terug te draaien naar 9 jaar. En daarom kan de film toch worden uitgezonden op oudjaarsdag. 

De afgelopen dagen was er nogal wat ophef over de kinderfilm omdat Kijkwijzer de leeftijdskeuring van Pietje Bell veranderde van 'alle leeftijden' naar '12 jaar en ouder'. Dit naar aanleiding van enkele klachten van ouders die meldden dat hun kinderen slapeloze nachten hadden van al het geweld in de film. 

Kinderfilm niet geschikt voor kinderen

Daarna kwamen er volgens Kijkwijzer 'behoorlijk wat klachten' binnen over die wijziging. Veel mensen, onder wie producent Dave Schram lieten weten het belachelijk te vinden dat een kinderfilm plots niet meer geschikt zou zijn voor kinderen. 

Rotterdamse belhamel

Kijkwijzer heeft naar aanleiding van die laatste klachten nu toch besloten de leeftijd iets omlaag te draaien. De NPO staat geen jeugdprogramma's toe die alleen geschikt zijn voor kinderen van 12 jaar en ouder en zo stond de oudjaarsprogrammering ineens op de tocht. Maar nu kan KRO-NCRV de film uit 2002 over de Rotterdamse belhamel alsnog uitzenden. 

1 miljoen naar de bios

In 2002 waren kinderen duidelijk wat minder bang aangelegd. Meer dan een miljoen mensen, onder wie veel kinderen, zagen Pietje Bell destijds in de bioscoop. Er kwamen toen geen klachten binnen. 

Kinderen die het aandurven kunnen op 31 december om 11:10 uur terecht bij NPO Zapp.

Meer over