Nederlandse misdaadfilm op z'n Tarantino's

Mike Weerts speelt in de niet te missen Telefilm Hallali

29 januari 2020 15:50 | film | Door Irma Tomas

© ANP
Mike Weerts is vanavond te zien in de Telefilm Hallali. En dat is een bijzonder exemplaar geworden, zo vertelt hij aan Televizier. “Je denkt de hele tijd: wat gebeurt hier?”

Waar gaat Hallali over?
“Over Gerben Kooistra (Tibor Lukács) die zichzelf in de nesten heeft gewerkt als politicus in Den Haag. Omdat ze dat in de doofpot willen stoppen, wordt hij naar een gehucht in Brabant gestuurd als interim-burgemeester. Maar daar loopt hij tegen de criminele familie Van Wanrooy aan en als hij orde op zaken wil stellen, zorgt dat voor nogal wat consternatie.”

Wie speel jij?
“Ik ben Joery van Wanrooy, een bad guy. Hij doet dingen zonder na te denken en is tot alles bereid om in de gratie van zijn vader te komen. Maar aan de andere kant is het leven niet gemakkelijk geweest voor hem dus hij is nogal complex. En zeker niet door- en door slecht.”

De film is behoorlijk gewelddadig he?
“Ja, en ik ben de aanstichter van al dat geweld. Ik moet veel klusjes doen voor m’n vader en in dit geval moet ik iemand aan het schrikken maken maar schiet ik hem door het hoofd. Niet expres hoor, ik schiet op een caravan waarvan ik denk dat ie leeg is, maar daar zat toevallig een jongen van 14.”

Dat klinkt pittig
“Dat is het ook, maar het geweld is zo expliciet en grof dat je er ook wel om kunt lachen. Het is geen bloedserieuze gangsterfilm.”

Wat maakt deze Telefilm volgens jij zo goed?
“De regisseur, Eché Janga, heeft zo’n gaaf universum gecreëerd. In dat Brabantse dorp staan de mensen heel dichtbij de natuur en daardoor gebeuren rare dingen. Ze worden geleid door de kracht van het woud. Je denkt de hele tijd: Wat gebeurt hier?”

Kun je een voorbeeld geven?
“Ik heb een relatie met de assistent van de burgemeester en wanneer we staan te vrijen tegen de boom heeft ze meer seks met de boom dan met mij. Dat is zo goed gefilmd. Nu denk je misschien dat dat gek klinkt, maar als je het ziet, snap je het. Soms werk je aan een project waarvan het eindresultaat tegenvalt, maar ik ben nog nooit zo aangenaam verrast geweest als in dit geval.”

Hallali, NPO 3, 21.30 uur

Meer over