Oscars 2014: De winnaars zijn... Gravity en 12 Years a Slave

3 maart 2014 08:02 | film | Door Televizier

De Oscaruitreiking van 2014 leverde geen grote verrassingen op, wel een rijtje klinkende namen. En er sneuvelde wel een Twitter-record.

Meeste prijzen: Gravity

De spectaculaire ruimtefilm Gravity van Alfonso Cuarón sleepte de meeste beeldjes in de wacht. Zelf mocht hij de Oscar voor beste regie in ontvangst nemen en was daarmee de eerste latino ooit die in deze categorie won. De film won verder technische prijzen, zoals camerawerk en geluid. In het totaal gingen 7 felbegeerde beeldjes naar Gravity.

Beste film: 12 Years a Slave

Het imposatie slavenepos 12 Years a Slave van de in Amsterdam wonende (maar Britse) regisseur Steve McQueen ging met het belangrijkste beeldje naar huis; die voor beste film. Daarmee won Brad Pitt zijn eerste Oscar. Niet als acteur dus, maar als producent van 12 Years a Slave.

Beste acteur: Matthew McConaughey

Noem Matthew McConaughey maar een laatbloeier. De filmster heeft al heel wat rollen op zijn naam staan, maar maakt pas de laatste tijd echt indruk als acteur.

Zijn allereerste Oscarnominatie, voor de rol van graatmagere aidspatiënt in Dallas Buyers Club, leverde hem het beeldje voor beste mannelijke hoofdrol op. 

Beste actrice: Cate Blanchett

De film Blue Jasmine, over een societydame die aan lager wal raakt, leverde Cate Blanchett het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol op.

Dat was geen verrassing, maar wel een tegenslag voor Amy Adams. Zij was voor de vijfde keer genomineerd, dit keer voor American Hustle, maar greep opnieuw naast de prijs. 

Verliezers

En natuurlijk waren er meer verliezers op een avond als deze. Veel fans hadden Leonardo DiCaprio graag zijn eerste Oscar zien winnen. Maar helaas, The Wolf of Wall Street greep compleet naast de prijzen. Ook American Hustle verzilverde geen enkele van de maar liefst 10 (!) nominaties. 

Met zulke sterke tegenstanders mag dat geen verrassing zijn. En daarbij: meestal vallen nogal nette films in de Oscarprijzen, niet de films waarin het meeste drugs wordt gebruikt of het meeste wordt gevloekt.

Twitter ging plat

Ellen DeGeneres, die de avond presenteerde, twitterde een foto van zichzelf en een aantal beroemde Hollywoodstellen. Deze werd zo vaak geretweet dat het sociale netwerk er onder bezweek. 

Tegelijkertijd sneuvelde een oud record. Een foto die de Amerikaanse president Obama van zichzelf tweette werd 800.000 keer doorgestuurd. Deze foto van Ellen DeGeneres staat nu op een dikke 2,3 miljoen retweets. En de teller tikt nog steeds. 

Belangrijkste Oscar-winnaars 2014


Gravity (7 Oscars)
regie
camerawerk 
montage
muziek
visuele effecten
geluidsmix
geluidsmontage

12 Years a Slave (3 Oscars)
film 
vrouwelijke bijrol (Lupita Nyong'o, voor haar eerste rol!)
bewerkte scenario

Dallas Buyers Club (3 Oscars)
mannelijke hoofdrol (Matthew McConaughey)
mannelijke bijrol (Jared Leto)
make up

Frozen (2 Oscars)
lange animatiefilm 
song

Great Gatsby (2 Oscars)
kostuums
art direction

Her
originele scenario

Blue Jasmine
beste actrice (Cate Blanchett)

20 Feet from Stardom
documentaire

La Grande Bellezza
buitenlandse film

Meer over