Oscars 2015: De winnaar is... Birdman

23 februari 2015 09:52 | film | Door Televizier

De film Birdman met Michael Keaton is de grote winnaar van de Academy Awards 2015. Birdman kreeg een Oscar voor beste film en beste regie.

Dat Birdman de belangrijkste prijzen weg zou slepen in Hollywood was een beetje verwacht. Michael Keaton speelt daarin een aan lager wal geraakte actieheld die werkt aan een comeback.

Beste acteur: Eddy Redmayne

Redmayne was nog totaal onbekend voordat hij de rol van natuurkundige Stephen Hawkin op onnavolgbare wijze speelde in The Theory of Everything. Maar zijn dagen in de anonimiteit zijn nu voorbij. Redmayne werd vooral geprezen omdat hij de aan ALS lijdende Hawkin zo liefdevol speelt. Redmayne droeg de Oscar in zijn dankwoord op aan alle mensen ter wereld die aan ALS lijden.

Beste actrice: Julianne Moore

Deze Oscar is geen verrassing, iedereen gunde Julianne Moore het beeldje voor haar mooie rol als de aan Alzheimer lijdende Alice in Still Alice. De actrice was al verschillende keren genomineerd en kan nu eindelijk een Oscar op haar schoorsteenmantel zetten.

Verrassingen

Iedereen dacht dat Boyhood er met een behoorlijk aantal beeldjes vandoor zou gaan, maar de oogst viel behoorlijk tegen. Alleen Patricia Arquette won een Oscar voor beste bijrol. Zij nam meteen de gelegenheid om te pleiten voor gelijke rechten voor vrouwen. Vrouwelijke acteurs krijgen in Amerika nog steeds minder betaald dan hun mannelijke collega's. Patricia's hartekreet werd hartstochtelijk ontvangen door alle dames in de zaal. Vooral Mery Streep en Jennifer Lopez reageerden enthousiast.

Viel er ook nog wat te lachen?

Presentator van de 87ste Oscaruitreiking was Neil Patrick Harris die vooral uitblonk in het muzikale werk en wat minder in de goede grappen. Al maakte hij wel een paar leuke. Bijvoorbeeld eentje over John Travolta die vorig jaar blunderde door actrice Idina Menzel om onbegrijpelijke redenen Adele Dazeem te noemen: “Benedict Cumberbatch. It’s not only the most awesome name in show business, it’s also the sound you get when you ask John Travolta to announce Ben Affleck.”

Benedict zelf is ook altijd in voor een geintje:

Meer over