Oscaruitreiking minder bekeken

24 februari 2015 09:56 | film | Door Televizier

© Timothy Greenfield-Sanders - HBO

De uitreiking van de Oscars trok zondagavond een stuk minder kijkers dan vorig jaar: er zaten 16 procent minder Amerikanen voor de buis.

Er keken 36,6 miljoen mensen naar de uitzending op ABC, meldt het blad Variety. Bij de editie van vorig jaar waren dat er nog 43,7 miljoen en daarmee was dat de best bekeken Oscarshow in tien jaar. 

Ellen DeGeneres

De recordcijfers van vorig jaar waren ook te danken aan de presentator van toen: Ellen DeGeneres. Zij is ontzettend populair en zorgde bij de 2014-show voor de meest geretweete foto ooit: een selfie met onder andere Meryl Streep, Julia Roberts en Brad Pitt. Dit jaar wist Neil Patrick Harris, bekend van How I Met Your Mother, de kijkcijfers niet omhoog te stuwen.

Andere redenen

Er zijn nog meer redenen voor de lagere scores. Er was ophef over het ontbreken van donkere genomineerden en de genomineerde films, zoals de grote winnaar Birdman, waren geen hits in de bioscopen. Verder lijkt er sowieso minder interesse te zijn in awardshows: ook de uitreikingen van de Grammy’s en de American Music Awards waren minder populair.

Winnaar

ABC was ondanks de mindere cijfers alsnog de grote winnaar van de avond in de Verenigde Staten. De Oscarshow was de best bekeken entertainment-tv sinds de vorige uitreiking.

Lees ook: Lady Gaga verbaasde de Oscarkijkers met een Sound of Music-medley.

Meer over