Paul Verhoeven in de race voor een Gouden Palm

14 april 2016 14:32 | film | Door Televizier

De 77-jarige regisseur Paul Verhoeven maakt kans op een Gouden Palm. En hij is niet de enige Nederlander die genomineerd is.

 

De Franstalige film Elle van levende legende Paul Verhoeven is in de race voor een Gouden Palm. Deze prijs wordt in mei uitgereikt tijdens het Filmfestival van Cannes.

Cannes

De nominatie is vandaag bekendgemaakt door de organisatie van het festival via Twitter. Elle beleeft in Cannes ook meteen zijn wereldpremière. Vanaf 2 juni is de film in de Nederlandse bioscopen te bewonderen. 

Thriller

Elle is een psychologische thriller over een zakenvrouw, gespeeld door Isabelle Huppert, die zelf achter haar verkrachter aan gaat om wraak op hem te nemen. Het verhaal is gebaseerd op de roman Oh van Philippe Dijan.

Verhoeven

Paul Verhoeven heeft al vele successen op zijn naam staan waaronder Turks Fruit, Soldaat van Oranje, Total Recall en niet te vergeten Zwartboek. Met zijn klassieker Basic Instinct uit 1992 opende hij het Filmfestival van Cannes in datzelfde jaar.

Nog een Nederlander

Naast Elle wordt Nederland door nog een regisseur vertegenwoordigd. De animatiefilm The Red Turtle van Michael Dudok de Wit is dit jaar opgenomen in Un Certain Regard, het belangrijkste bijprogramma in Cannes. Het is de eerste nominatie op het Filmfestival voor de regisseur, die al een Oscar op zak heeft. 

Hadewych

Naast de twee regisseurs van Nederlandse bodem maakt actrice Hadewych Minis kans op een Gouden Palm. Ze speelt een belangrijke bijrol in de Duitse film Toni Erdmann. Het is de tweede keer in vier jaar tijd dat een film met de actrice meedingt voor een prijs. In 2013 speelde zij de hoofdrol in Borgman. 

Meer over