De Publieke Omroep mag voortaan 18 bioscoopfilms per jaar uitzenden

30 juni 2022 14:14 | film | Door Irma Tomas

Nederlandse filmproducenten en de NPO gaan nauwer samenwerken. De NPO betaalt mee aan de films en mag ze in ruil daarvoor uitzenden op tv. Het gaat om 18 films per jaar. 

De films komen uiterlijk 8 maanden nadat ze in de bioscoop hebben gedraaid, op televisie en op de on demand-platforms van de publieke omroep. Het gaat om grote publieksfilms en kleinere projecten. De films zijn dan gedurende 3 jaar exclusief beschikbaar via de kanalen en platforms van de NPO, zoals NPO 1, NPO 2, NPO 3 en NPO Start/NPO Plus.

Bankier van Verzet

Dat de Publieke Omroep meebetaald aan films, is niet nieuw. Dat gebeurde in het verleden bijvoorbeeld ook bij Michiel de Ruyter, Bankier van Verzet, Tonio en Minoes

Zeer verheugd

Alle betrokkenen zijn zeer verheugd te zijn over dit resultaat. Joost Baak (Manager Partnerships en zakelijk beleid NPO zegt het volgende: "Dit is geweldig nieuws voor alle kijkers van de publieke omroep, die dankzij dit akkoord kunnen genieten van de beste Nederlandse bioscoopfilms. Het is mooi dat films die voor een groot deel met publiek geld tot stand komen, voor een lange periode gratis beschikbaar zullen zijn via de publieke omroep."

Welke film als eerste aan de beurt is, is nog niet bekend.

Meer over