Recensie: Silk Road; de wereld van illegale drugs en wapens

28 Maart 2017 13:57 | film | Door Televizier

© Pief Weyman KRO NCRV

De telefilm Silk Road is woensdag 29 maart te zien op NPO 3. De psychologische thriller bevat amper dialogen, maar desondanks wordt de kijker meegesleurd in het spannende verhaal van drugs en criminaliteit.

Silk Road is geïnspireerd op het verhaal van de 20-jarige drugshandelaar Maikel S. Hij was een van de grootste digitale drugshandelaren ooit en verdiende vanuit zijn huis in Woerden tientallen miljoenen euro’s. In de film volgt de kijker het leven van de drie hoofdpersonen Raymond (Gijs Blom, 20), Daphne (Olivia Lonsdale, 23 bekend van de clip Drank en Drugs van Lil Kleine en Ronnie Flex) en Sem (Jonas Smulders, 23). Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van buurmeisje Daphne. Wanneer zij doorkrijgt wat er thuis bij Raymond speelt, wil zij ook onderdeel uitmaken van de wereld van illegale drugs en wapens.

Dark Web

Met deze film wordt een nog vrij onbekend verhaal verteld. Je moet goed met computers overweg kunnen en over heel wat kennis beschikken om op het Dark Web terecht te komen. Als je daar eenmaal bent, is het heel gemakkelijk om drugs of wapens te verkrijgen. Voor veel mensen is dit een verborgen wereld, maar wel eentje die steeds groter wordt. Met deze film krijg je een kijkje in die nog onbekende wereld.

Driehoeksverhouding

Als kijker word je meegesleept in de driehoeksverhouding tussen Raymond, Sem en Daphne. We zien niet vaak 20-jarigen die verwikkeld raken in het criminele circuit. Al snel wordt duidelijk dat Daphne geïnteresseerd is in één van de jongens, toch weet je tot het einde niet welke kan het op zal gaan en hoe de drie zich tot elkaar zullen verhouden. Gedurende de film verandert dit continu en wordt de kijker op een verkeerd spoor gezet. Het einde heeft daardoor een verrassende wending.

Leeftijd

Jammer aan de film is de onduidelijkheid over de leeftijd van de jongeren. Vooral Daphne heeft een jong uiterlijk wat het soms moeilijk voorstelbaar maakt dat zij samen met haar twee vrienden miljoenen verdient en dit verborgen weet te houden voor haar vader. Vrij laat wordt pas duidelijk hoe oud ze is.

Weinig dialogen

Silk Road bevat weinig dialogen, maar dit werkt alles behalve storend. Meer dan vier zinnen achter elkaar komen niet voor toch is het verhaal helder. Dit is te danken aan het acteertalent en gezichtsuitdrukkingen van de hoofdrolspelers (ondanks dat zij alle drie geen toneelschool hebben gedaan) en het goede camerawerk.  

Aantal sterren voor Silk Road: ****

Silk Road is woensdag 29 maart te zien om 20.30 uur op NPO 3. 

Meer over