Serie: Grimm, seizoen 1 - review

Een politieman erft de eigenschap om bovennatuurlijke wezens te zien. Het stikt er werkelijk van en sommigen zijn ronduit bloeddorstig.

Genre

Mix van bovennatuurlijker horror en politieserie

Jaar

Seizoen 1 komt uit 2011 

Afleveringen

22

Met

David Giuntoli, Russell Hornsby en Silas Weir Mitchell

Verhaal

David Giuntoli speelt een politieagent die van zijn tante een bijzonder talent erft: ineens kan hij bovennatuurlijke wezens zien. Ze leven onopvallend in onze maatschappij, maar soms slaan ze genadeloos toe. Niet dat ze allemaal bloeddorstig zijn: er is zelfs een weerwolf (Silas Weir Mitchell) die hand-en-spandiensten verleent. 

Grimm is voor de helft een gewone politieserie: iedere aflevering start met een misdrijf, de politie gaat achter de schurken aan. Er is ook nog een lang lopende verhaallijn waarin de Grimm wordt bevochten door zijn bovennatuurlijke tegenstanders, maar daar is relatief weinig aandacht voor.

Oordeel

Invloeden uit sprookjes zijn een kleine trend in Hollywood. Na vampieren en zombies zijn nu allerlei andere wezens aan de beurt om de kijker de stuipen op het lijf te jagen. De producers van de tv-successen Buffy the Vampire Slayer en Angel zagen hun kans schoon. Oude verhalen, fabels en legendes zijn de inspiratiebronnen voor een moderne misdaadserie.

De eerste aflevering begint meteen sterk, vrijelijk gebaseerd op Roodkapje en de boze wolf. Het goede is dat de schrijvers de hele serie nieuwe wezens weten te introduceren en dat ze het soms echt spannend maken. Helaas geven ze de hoofdpersonen weinig diepgang mee, waar de wat vlakke acteurs ook al niet veel aan toe weten te voegen. 

Omdat er relatief weinig aandacht is voor de lang lopende verhaallijn, bestaat er ook niet de noodzaak alle 22 afleveringen te bekijken. Een aantal zouden best van plaats kunnen wisselen en sommigen kun je best overslaan. De impact van de vliegende start weet Grimm gedurende seizoen 1 dus niet vast te houden, hoewel er uiteindelijk toch genoeg sfeervolle en soms gruwelijk spannende afleveringen overblijven.

Vervolg

In augustus 2012 ging seizoen 2 in première op de Amerikaanse tv

Sterren

3,5 van de 5

Reageren