Serie: The Borgias seizoen 1 - review

Prachtig aangeklede tv-serie over de Borgia's, de machtige Italiaanse familie die in de 15de eeuw alles deed wat god verboden had... én aasde op de pauselijke troon.

Het is 1492 in Rome. Paus Innocentius VIII is overleden en alle kardinalen azen op de heilige troon. Rodrigo Borgia is de sluwste van allemaal en weet het door middel van list en bedrog tot hoofd van de Katholieke Kerk te schoppen. Hij wordt dan paus Alexander VI. Daarna heeft hij er een dagtaak aan om paus te blijven.

Maffia

Saai? Helemaal niet! The Borgias is allesbehalve een slaapverwekkende serie. Om de boel op te peppen is de nodige fictie toegevoegd aan het verhaal van de ooit zo machtige Italiaanse familie Borgia; de hoofdpersonen hoeren en sloeren zich een weg door het verhaal. Ze worden neergezet alsof ze een van de eerste maffiafamilies op aarde vormen.

Oordeel

De absurde gebeurtenissen met apen, jonge geitjes, sadomasochisme en overgevende kardinalen is historisch gezien vast niet helemaal correct, maar het maakt de serie wel amusant. Wat ook opvalt: de aankleding is werkelijk fantastisch en Jeremy Irons is lekker villein als de aanvoerder van de familie. Wel wordt er veel gepraat en plannen gesmeed: in die zin is The Borgias niet voor iedereen geschikt. 

Sterren 

3 van de 5

Jaar

2011

Afleveringen 

9

Vervolg 

Seizoen 2 is in 2012 uitgezonden, seizoen 3 is al aangekondigd.

Credits

Bedenker: Neil Jordan. Met: Jeremy Irons, François Arnaud, Colm Feore, Holliday Grainger e.a.

Reageren