Serie: Unsere Mütter, Unsere Väter - review

In deze fantastische Duitse miniserie raken vijf vrienden verstrikt in de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn soldaat, verpleegster, zangeres of vluchteling. Meeslepend tot de laatste minuut.

Centraal staan vijf Berlijnse vrienden die tussen 1941 en 1945 verstrikt raken in de Tweede Wereldoorlog. Aan het begin zijn ze nog optimistisch en geloven ze in een snelle 'Endsieg', maar dat vertrouwen verdwijnt als sneeuw voor de zon tijdens de keiharde uitputtingsslag die met de Russen geleverd wordt.

Aan het begin verklaren Wilhelm, Friedhelm, Greta, Viktor en Charlotte dat ze altijd vrienden zullen blijven en elkaar snel weer in Berlijn terug zullen zien. Dat loopt natuurlijk anders. 

Topserie

Uit Duitsland komen met enige regelmaat prachtige films over de oorlog. Met klassiekers als Das Boot, Der Untergang en Sophie Scholl hebben onze Oosterburen laten zien de pijnlijke geschiedenis heel goed in filmvorm te kunnen gieten. 

Unsere Mütter, Unsere Väter kan zonder problemen naast die hoge maatlat gelegd worden, met de een prachtige aankleding, fantastische enscenering (waaronder gevechtsscènes aan het Oostfront) en het sterke acteerwerk. De serie is meeslepend, spannend en soms ronduit angstaanjagend. Unsere Mütter, Unsere Väter hoort tot het beste dat het laatste jaar voor tv gemaakt is.

Kritiek

Hoe goed en pakkend ook, kritiek op Unsere Mütter, Unsere Väter bleef niet uit. Bijvoorbeeld van de Poolse ambassadeur, die vond dat zijn landgenoten er wel heel slecht vanaf komen.

En van historici, die het hebben over veel te veel toevallige ontmoetingen (de vijf vrienden komen elkaar regelmatig tegen aan het Oostfront) en de veel te moderne personages. 

Opvallend is ook dat geen van de vrienden zich ontwikkelt tot een echte sadist of verbeten nazi en dat de gruwelijkheden van de concentratiekampen buiten beeld blijven.

Sterren

4 of 5

Kijk zelf!

Unsere Mütter, Unsere Väter (in totaal 270 minuten) is te koop op dvd en nog beperkte tijd te zien op Uitzending Gemist. De scène hieronder geeft een goede indruk van de gevechtsscènes.

Reageren