Tygo Gernandt kruipt in de huid van meestervervalser

22 mei 2014 10:10 | film | Door Televizier

Acteur Tygo Gernandt gaat Han van Meegeren spelen in een film over zijn leven. De bekendste schilderijenvervalser aller tijden is al lange tijd een inspiratiebron voor diverse filmmakers. 

Vergeldingsdrang

Tygo Gernandt kruipt voor de film in de huid van meestervervalser Han van Meegeren. Han (1889-1947) ontving voor zijn eigen schilderijen geen erkenning en kreeg last van een flinke dosis vergeldingsdrang. Uit wraak vervalste hij schilderijen van grootmeesters als Vermeer. Gezien Tygo’s prestatie in onder andere Van God Los lijkt de rol perfect in zijn straatje te passen. 

Populair in filmland

Het is niet de eerste keer dat er een project over de excentrieke vervalser wordt aangekondigd. Zo zou Willem Nijholt in het verleden de rol van Han van Meegeren in een biografische film vervullen. Ook kondigde Johan Nijenhuis eerder een film over de artistieke zwendelaar aan. Beide projecten kwamen nooit van de grond. 

Aan ervaring geen gebrek

De regie voor de film is toebedeeld aan Rudolf van den Berg. Met de regisseur van bekende films als Süskind en Tirza aan het roer is er aan ervaring geen gebrek. De tweede hoofdrol staat op naam van Hollywoodacteur Yorick van Wageningen. De Nederlander speelde eerder in blockbusters als The Girl With The Dragon Tattoo en The Chronicles of Riddick. De acteur verkiest ons kleine kikkerlandje boven het grote Hollywood en kruipt voor de film in de huid kunstcriticus Abraham Bredius. Hij was de aanleider van de wraakgevoelens van Han van Meegeren. 

Veel animo

De film is door producent Reinier Selen aangekondigd tijdens het filmfestival in Cannes. RTL Boulevard meldt dat er volgens de producent veel animo voor is. De filmopnamen moeten volgend jaar van start gaan. Wie de vrouwelijke collegae van Yorick en Tygo zijn nog blijft voorlopig nog een raadsel. 

Meer over