Acteur Martin Landau overleden

17 juli 2017 12:06 | informatief | Door Televizier

© Capital Pictures

Acteur Martin Landau is zaterdag op 89-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Los Angeles overleden. Hij was o.a. bekend van de films North by Northwest en Ed Wood.

In Ed Wood speelde Landau onder regie van Tim Burton de Hongaarse acteur Béla Legosi, bekend van zijn vertolking van Dracula. Voor die rol kreeg Landa in 1995 een Oscar. Het succes van Landau kwam later in zijn leven toen hij zicht toelegde op karakterrollen. De eerste in die rij was die van in en in slechte homoseksuele handlanger van James Mason in North by Northwest van Alfred Hitchcock.

Mission: Impossible

Behalve een Oscar ontving Martin Landau 5 nominaties, o.a. voor de tv-serie Mission: Impossible. Daarin speelde hij met zijn echtgenote Barbara Bain. Na een stille periode kwam Landau in de jaren tachtig sterk terug met de Francis Ford Coppola-film Tucker: The man and his dream. Daarna castte Woody Allen hem in Crimes and misdemeanors. Landa speelde in1998 in De X-Files-film en werkte in Sleepy Hollow weer samen met Tim Burton.

Cleopatra

De grootste teleurstelling in de carrière van Martin Landau was zijn optreden in Cleopatra (11963) met Eliabeth Taylor en Richard Burton. Landau werkte een jaar aan de film om daarna te ontdekken dat hij in zijn geheel uit de rolprent was geknipt.

Meer over