Psychische problemen

Acteur Victor Löw liet zich opnemen in inrichting

15 juni 2022 10:29 | informatief | Door Irma Tomas

© ANP
Acteur Victor Löw (59) zat drie jaar geleden zo met zichzelf in de knoop dat hij zich vrijwillig meldde bij een inrichting. 

En daar zat hij vervolgens twee maanden. In een interview met de Volkskrant zegt Löw dat hij last had van depressie, angststoornis, dwangneurose en schuldwaan. De acteur, die bekend werd met zijn rol als crimineel Jack in de thriller Lek, zegt dat hij structureel bang was. 

Zieke geest

"Door de angststoornis was letterlijk alles te groot en te veel en dat probeer je te bedwingen met een dwangneurose. Rondjes lopen, bijvoorbeeld. Hardop tegen jezelf praten. Door de schuldwaan denk je: ik heb straf. Mij valt iets te verwijten. Het is gewoon een kwaal: je geest is ziek.”

Geen pretje

In de inrichting was het, zoals te verwachten, geen pretje: "Ik probeerde me zo veel mogelijk af te zonderen, maar ik ging ’s morgens wel naar de ontbijtzaal. Dan kijk je om je heen... De gezichten van de anderen waren uitdrukkingsloos, zonder enige emotie. Dodenmaskers."

De oorzaak van alle ellende was volgens de acteur de dood van zijn vader negen maanden eerder een burnout. Hij werkt nu aan een boek over de moeilijke periode in zijn leven. 

Meer over