In het nieuwe programma Van DNA tot z onderzoekt Ajouad El Miloudi (30) de plek die DNA inneemt in ons leven en blikt hij vooruit naar de toekomst.
De leukste kijktips
Soep, sores en soelaas
Journaal in makkelijke taal
Een programma over DNA; stond dat op je wensenlijstje?
“Niet echt. Toen de NTR mij voor deze serie polste, was ik even bang dat het een wetenschappelijk programma met ingewikkelde materie zou worden. Dat viel reuze mee. Het format bleek heel toegankelijk, met thema’s die ook mij aanspreken, zoals forensische opsporing en DNA-onderzoek. Bovendien was de opzet dat ik het onderwerp vanuit mijn eigen beleving en verbazing mocht benaderen. Een beetje zoals ik dat ook in mijn eerdere serie Kaaskop of Mocro? deed, waarin ik de Marokkaanse cultuur onderzocht. De NTR was daar zo enthousiast over, dat ze me daarom voor dit programma vroegen.”
Wat wist je al over DNA toen je aan het programma begon?
“Niet meer dan de gemiddelde Nederlander. Het interessante van DNA is dat iedereen het met zich meedraagt en dat het dus overal is. Zodra je eraan gaat sleutelen, heb je niet alleen te maken met technologie en wetenschap maar ook met ethiek en politiek. Ik heb me tijdens mijn zoektocht verbaasd over vergevorderde ontwikkelingen, maar ook mijn hoofd gebroken over ethische kwesties.”
Ben je door deze serie anders naar bepaalde zaken gaan kijken?
“Ja! In de eerste aflevering, over designerbaby’s, onderzoek ik wat er mogelijk is op het gebied van voortplantingstechnieken. Moeten we door embryoselectie of genetische manipulatie ingrijpen in de natuur als je weet dat je toekomstige kind een genetische aandoening heeft? In eerste instantie stond ik daar best open in, maar nu ben ik me veel meer bewust van de maatschappelijke gevolgen en snap ik dat sommige politieke partijen er ethische bezwaren tegen hebben. Alleen vraag ik me af of je die ontwikkeling kunt tegenhouden. Op Cyprus bestaat al een kliniek waarbij je met ivf de kleur ogen of het geslacht van je kind kunt kiezen.”
Een andere aflevering gaat over genetische modificatie. Hoe kijk jij, als voormalig lid van de Keuringsdienst van waarde, naar genetisch aangepast voedsel?
“In eerste instantie moest ik daar niets van hebben, maar inmiddels heb ik er veel minder moeite mee. Ik heb met een Zweedse professor een heerlijke pastamaaltijd met gemodificeerde kool gekookt. Genetische modificatie is veel minder eng dan de meeste mensen denken. Sterker nog: bijna al ons eten is een aangepaste versie van de wilde variant.”
Wat ben je over je eigen DNA te weten gekomen?
“Ik bezocht de afdeling Forensische Moleculaire Biologie van het Erasmus MC, die zich bezighoudt met genotypering. Aan de hand van DNA kunnen zij iemands uiterlijk typeren. Uit mijn DNA leidden ze af dat ik van Zuid-Europese afkomst ben. Volgens professor Manfred Kayser, hoofd van die afdeling, heb ik een complex DNA. Het zou iedere forensische speurder op het verkeerde been kunnen brengen. Hij wilde mij graag gebruiken voor zijn presentaties. Dat vond ik wel een eer.”
Van DNA tot z, vanaf zondag 20 augustus • 19.20 NPO 2