Handig!

Alles op een rij: Een compleet overzicht van alle debatten op tv tijdens de Tweede Kamerverkiezingen

10 november 2023 12:00 | informatief | Door Tessa Kok

© ANP / Fotograaf Ramon van Flymen
Woensdag 22 november is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen. De komende tijd staan er nogal wat tv-debatten op de planning. Benieuwd wanneer en wie er met elkaar in debat gaan? Wij hebben een handig overzicht voor je gemaakt!

12 november - RTL de Verkiezingen: In gesprek met de kiezer 

Afgelopen zondag werd het eerste RTL-debat uitgezonden en aankomende zondag staat de tweede alweer gepland. Deze keer doen er zes lijsttrekkers mee, namelijk Dilan Yesilgöz (VVD), Geert Wilders (PVV), Caroline van der Plas (BBB), Esther Ouwehand (PvdD), Rob Jetten (D66) en Lilian Marijnissen (SP). In 'RTL de Verkiezingen: In gesprek met de kiezer' gaan de zes lijsttrekkers in gesprek met kiezers uit het RTL Nieuwspanel over de volgende thema's: woningmarkt, gezondheidszorg en 'onze portemonnee'.

Het debat wordt gepresenteerd door Renze Klamer, Frits Wester en Meike de Jong. Opiniepeiler Gijs Rademaker zal de thema's in het verkiezingsdebat toelichten. Het tweede RTL-debat is zondag 12 november om 21.30 uur te zien op RTL4.

16 november - Het Debat van Nederland

SBS6 heeft een primeur te pakken, want de zender doet voor de allereerste keer mee aan de verkiezingsdebatten. Op donderdag 16 november is het zover, dan vindt Het Debat van Nederland plaats. Het SBS6-debat wordt gepresenteerd door Wilfred Genee, met hulp van Hart van Nederland-verslaggevers Merel Ek en Sam Hagens. De zender staat op 16 november de hele avond in het teken van de aankomende verkiezingen.

Nederlanders gaan tijdens dit debat in gesprek met de lijsttrekkers van de vier grootste partijen. Dat is anders dan kijkers gewend zijn van verkiezingsdebatten. Lijsttrekkers Pieter Omtzigt (NSC), Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Geert Wilders (PVV) krijgen geen stellingen voorgeschoteld, maar verhalen van leden van het Hart van Nederland-panel. De verhalen hebben betrekking op de thema's die volgens hen het belangrijkste zijn: gezondheidszorg, wonen, migratie en bestaanszekerheid.

Het Debat van Nederland is op donderdag 16 november om 20:30 uur te zien op SBS6. Na afloop beschouwen Vandaag Inside-heren Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee het debat na in talkshow Vandaag Inside. Dit is om 22:00 uur te zien op de zender.

17 & 18 november - EenVandaag-debatten

EenVandaag organiseert op 17 en 18 november debatten. Vrijdag gaan Henri Bontenbal (CDA), Mirjam Bikker (CU) en Lilian Marijnissen (SP) de discussie aan met elkaar. Zaterdag staat in het teken van Stephan van Baarle (DENK), Laurens Dassen (VOLT) en Joost Eerdmans (JA21). Pieter Jan Hagens neemt de presentatie van de debatten op zich en wordt hierbij ondersteund door Charlotte Nijs. Het eerste debat wordt op vrijdag 17 november om 18.15 uur op NPO 1 uitgezonden. Het tweede debat volgt de dag erna, ook om 18.15 uur.

20 november - EenVandaag-verkiezingsdebat 'De Toekomst van Nederland'

Het EenVandaag-verkiezingsdebat De Toekomst van Nederland staat ook binnenkort op de planning. Dit debat wordt georganiseerd in Rotterdam Ahoy, onder toeziend oog van ruim duizend studenten. Zes lijsttrekkers gaan het debat met elkaar aan: Dilan Yesilgöz (VVD), Frans Timmermans (GL/PvdA), Geert Wilders (PVV), Rob Jetten (D66), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB).

Presentator Pieter Jan Hagens neemt de leiding van het debat op zich. Thema's die aan bod komen tijdens het debat zijn migratie, klimaat en economie/bestaanszekerheid. Het EenVandaag Verkiezingsdebat 'De Toekomst van Nederland' wordt maandag 20 november om 18.20 uur bij AVROTROS op NPO 1 uitgezonden.

21 november - NOS Nederland Kiest: Het Debat 

Het slotdebat van de NOS staat gepland op de avond voor de Tweede Kamerverkiezing. NOS Nederland Kiest: Het Debat bestaat uit twee delen. De kleinere partijen zijn te zien vóór het achtuurjournaal en de negen grootste partijen komen daarna. Alle partijen die in de Tweede Kamer zitten, worden hiervoor uitgenodigd. De NOS-redactie stelt drietallen samen die met elkaar in debat gaan en bepaalt de thema's.

Winfried Baijens neemt de leiding van het eerste debat op zich. Het tweede debat staat onder leiding van Rob Trip. Deel 1 wordt uitgezonden vanaf 19.00 uur. Het tweede deel gaat om 20.30 uur van start.

22 & 23 november - Uitslagenavond en Uitslagenochtend

Woensdagavond 22 november is vanaf 20.30 uur op NOS te zien hoe de kijker gestemd heeft. Om 21.00 uur krijgen kijkers de eerste exitpoll voorgeschoteld en om 22.00 uur volgt er een update. Deze hele avond staat in het teken van de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen. De uitslagenavond wordt gepresenteerd door Rob Trip en Simone Weimans en is vanaf 20.30 uur te zien op NPO 1.

De ochtend erna wordt er ook nog een uitzending gewijd aan de Tweede Kamerverkiezingen. De meeste uitslagen komen tenslotte 's nachts en 's ochtends binnen. Tijdens de ochtenduitzending NOS Nederland Kiest: De Uitslagen worden de laatste stemmen geteld. De uitzending is vanaf 06.30 uur te zien bij NOS op NPO 1 en wordt gepresenteerd door Saïda Maggé.

Meer over