Antoinette Hertsenberg over Zorg.nu seizoen 2

13 februari 2017 11:19 | informatief | Door Televizier

© studio@nicokroon.nl

Met het multimediale medische programma Zorg.nu, dat dinsdag weer begint, heeft
Antoinette Hertsenberg (52) een succestitel in handen. Hoe kijkt ze terug op het eerste seizoen en wat kunnen we de komende weken verwachten?

Zin om weer aan een nieuw seizoen te beginnen?

“Jazeker! Het is een ontzettend leuk programma om te maken. Dat plezier zit vooral in de verwondering. Wij als redactie hebben ons verdurend verwonderd over de onderwerpen die we in het eerste seizoen hebben behandeld; van nieuwe ontwikkelingen in de zorg tot boeiende verhalen van artsen, verplegers en patiënten. Zo was ik zelf buitengewoon gefascineerd door het item dat we hebben gemaakt over het placebo-effect. Het blijkt dat er in Nederland zelfs placebo-operaties worden uitgevoerd, waarbij een patiënt onder narcose een nepoperatie ondergaat – maar dat niet weet. Vaak werken die nepmedicijnen en -operaties net zo goed als echte. Ongelooflijk vond ik dat.”

De kijkcijfers – gemiddeld zo’n een miljoen – waren goed. Hoe waren de reacties?

“Louter positief eigenlijk, zelfs op social media. Dat is in deze tijd wel bijzonder, want als programmamaker krijg je nog wel eens de nodige bagger over je heen. Ook de artsen en verpleegkundigen die aan het eerste seizoen hebben meegewerkt, waren enthousiast. Die vertellen bijvoorbeeld dat er meer oog is voor de werkdruk waarmee zij kampen, nadat we daar aandacht aan hadden besteed. Ook prijzen ze de informatievoorziening van het programma.”

Hoe komen jullie eigenlijk aan onderwerpen?

“In aanloop naar de allereerste uitzending heeft de redactie veel tijd en energie gestoken in het uitzetten van een netwerk. Daardoor hebben we inmiddels heel veel contacten met ziekenhuizen, zorginstellingen en artsen. Zij dragen ook onderwerpen aan. Daarnaast kunnen mensen zich op social media melden met verhalen en ideeën, houden we de reacties op de website in de gaten en volgen we zelf het medische nieuws op de voet. Dat item over het placebo-effect is bijvoorbeeld ontstaan, nadat een redacteur er een artikeltje op een wetenschappelijke website had gelezen.”

Welke onderwerpen kunnen we dit seizoen verwachten?

“Voor de eerste aflevering staat een item over een schedelreconstructie met een 3D-printer gepland. Een meneer uit Tilburg raakte een paar jaar geleden betrokken bij een ongeluk, waarbij zijn schedel zo was verbrijzeld dat er een enorme deuk in zijn hoofd was ontstaan. Daardoor waren er allerlei hersenfuncties uitgevallen. Artsen hebben met een 3D-printer heel secuur het stuk schedel nagemaakt dat hij nodig had en dat in zijn hoofd geplaatst. Na een jaar is hij weer aan het werk gegaan. Dat geloof je toch niet? Verder dit seizoen de vraag: wat mag het kosten om iemand een jaar lang in leven te houden? Er wordt al wel gewerkt met een getal, een zogenaamde QALY (quality-adjusted life year). Verschillende landen hebben al een eigen QALY. Hoe zit dat met Nederland? Ook besteden we aandacht aan verpleegtehuizen. Hoe goed of hoe slecht zijn die daadwerkelijk?”

In hoeverre springen jullie nog in op de komende Tweede Kamerverkiezingen?

“We gaan in ieder geval een zorgdebat organiseren. Dat gebeurt buiten het programma om, maar we zullen er in de uitzending wel punten uit bespreken. Ik zou bijvoorbeeld graag van minister Edith Schippers willen weten hoe zij over die zogenaamde QALY denkt, dus grote kans dat wij haar daarvoor zullen uitnodigen. Wat we niet gaan doen, is politici een podium bieden om hun verkiezingspraatje te houden. Zorg.nu is geen programma met mooie beloftes, maar met betrouwbare informatie gebaseerd op feiten.”

Ben je door dit programma inmiddels anders naar de gezondheidszorg gaan kijken?

“Zelf heb ik gelukkig weinig met de zorg te maken. Ik ben de dochter van een verpleegster, dus wij gaan niet snel naar een dokter. Alles gaat vanzelf over, was altijd haar devies. Maar de keren dat ik ermee te maken had, merkte ik dat de artsen ongelooflijk betrokken zijn. Dat gevoel is door dit programma alleen maar bevestigd. De artsen en verpleegkundigen die ik tijdens en na de uitzendingen sprak, zijn vaak zulke vakidioten. Enorm bevlogen mensen die goed bezig zijn en echt iets willen bereiken. Dat vind ik heel ontroerend.”•

Zorg.nu vanaf dinsdag 14 februari - 21.25, NPO 1

Meer over