Hit in Belgiƫ

Artsen aan het woord in Topdokters op RTL 4

In het nieuwe programma Topdokters op RTL 4 vertellen Nederlandse artsen over hun werk en hun leven thuis.

Aan het woord komen acht topspecialisten uit verschillende ziekenhuizen in Nederland die zeggen hoe ze met hun werk omgaan. Hoe gaan zij om met moeilijke momenten, zoals een slecht nieuws gesprek? Hoe zoeken zij de juiste balans tussen betrokkenheid bij de patiënt en professionele afstand? En hoe praten ze thuis over wat ze meemaken? In iedere aflevering staat een andere arts centraal.

Wilco Peul

De acht specialisten stellen zich in Topdokters kwetsbaar op. Ze durven hun hart te laten spreken en laten zich van hun menselijke kant zien. In de eerste aflevering vertelt neurochirurg Wilco Peul, van het LUMC in Leiden, over de emotioneel zware belasting die zijn vak met zich meebrengt.

Emotioneel incasseringsvermogen

Vlak voor een operatie, die de hele dag zal duren, zet hij: ‘Laatst was ik een patiënt aan het opereren met een wervelkolomtumor. Ik moest het operatieteam verlaten omdat er een traumapatiënt binnenkwam. Een klein kindje dat een zwaar ongeluk had gehad en dat onder mijn handen doodging. Vervolgens moet je dat aan de ouders meedelen, en daarna moet je weer terug naar die eerste operatie. Dat vergt het uiterste van je emotionele incasseringsvermogen. Als je daar niet tegen kunt, houd je dit vak niet vol.’

In België is het programma al jaren een hit. Daar zijn al vijf seizoenen van Topdokters uitgezonden.

Meer over:

Reageren