Astrid Kersseboom over Koningsdag 2017

Koning Willem-Alexander viert zijn 50ste verjaardag in Tilburg. Omdat het net­nummer van de stad 013 is, is het thema dit jaar ‘13 werelden’. Astrid Kersseboom doet rechtstreeks verslag van Koningsdag.

Koningsdag is dit jaar in Tilburg, wat kun je daarover vertellen?

“Ik vind het heel leuk dat de koninklijke familie per trein aankomt op station Tilburg en via de Spoorzone naar het centrale plein De Heuvel gaat. Vroeger was de Spoorzone een grote, rommelige NS-werkplaats - weet ik nog uit de tijd dat ik in Tilburg studeerde. Nu is het een nieuwe, hippe wijk. Meestal laten steden tijdens Koningsdag juist hun pittoreske binnenstad zien.”

Jij geeft commentaar vanuit de mobiele studio en Martijn Bink, Siham Raijoul en Dionne Stax doen verslag op straat. Hoe bereid je je voor?

“Een aantal dagen van te voren lopen mijn eindredacteur en ik de Koningsdagroute en vertelt de organisatie ons over de stad en wat er gaat gebeuren. Die informatie rubriceren we op een overzichtelijke manier, zodat ik weet wat ik op welk moment kan vertellen. Dat zijn vele vellen vol.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging tijdens zo’n uitzending?

“De balans. De live-uitzending duurt een paar uur. Als ik in het begin alles al vertel, heb ik aan het einde niets meer over. Maar het moet ook niet te lang stil zijn. Dat is best moeilijk.”

Tijdens Koninginnedag in 2009 vond een ­aanslag plaats. Hebben jullie voor dat soort ­situaties draaiboeken liggen?

“We zijn erop voorbereid. We hebben alle belangrijke telefoonnummers klaarliggen en weten bijvoorbeeld dat er een burgemeester van een andere gemeente stand-by staat, zodat áls er iets gebeurt, er een opperbevelhebber paraat is. Gelukkig is zoiets nooit meer gebeurd. Maar het koningshuis heeft aangegeven dat ze niet wijken niet voor terreur. Handjes geven en praatjes maken is een wezenlijk onderdeel van Koningsdag; daar willen ze niet vanaf stappen. De risico’s die dit met zich meebrengt proberen ze in te perken door zichtbare en onzichtbare maatregelen.” 

Willem-Alexander viert ­Koningsdag ‘nieuwe stijl’, maar veel mensen vinden het nog steeds oubollig. Hoe denk jij daarover?

“De familie bezoekt nog maar één stad, er is aandacht voor het lokale bedrijfsleven en er is jaarlijks een ‘grande parade’. Maar als het erop aan komt is het niet heel anders dan bij Beatrix. Ik denk ook niet dat je teveel moet sleutelen aan Koningsdag. Kinderen gaan nog steeds het liefst zaklopen en ­volwassenen struinen langs de vrijmarkt. Als je dat oubollig noemt: prima. Misschien zijn we gewoon een kneuterig volkje. Volgens mij moeten we koesteren dat we zo’n leuke nationale feestdag hebben. De Franse nationale feestdag Quatorze Juilliet is veel minder gezellig.”

Koningsdag 2017 op donderdag 27 februari, NOS 10.45/19.40, NPO 1

Meer over: