Blinden kunnen voortaan Penoza en Flikken Rotterdam volgen

19 juli 2017 11:14 | informatief | Door Televizier

© Pief Weyman/pief.ca

In tv-series wordt niet natuurlijk niet alleen maar gesproken, maar hoe weten blinde en slechtziende kijkers dan wat er in de scène gebeurt? Komend najaar biedt de NPO de uitkomst: audiodescriptie in voor de nieuwe seizoenen van Penoza en Flikken Rotterdam. 

Wanneer de kijker kiest voor audiodescriptie, vertelt een stem tussen de dialogen door wat er in beeld te zien is. Deze beschrijft bijvoorbeeld de gezichtsuitdrukking van een personage, wat hij of zij aan het doen is en waar het personage zich bevindt.. 

Gebarentolken 

De NPO wil dat tv-programma’s voor iedereen toegankelijk zijn, bijvoorbeeld met behulp van gebarentolken, ondertiteling en natuurlijk audiodescriptie. Daar zorgt de afdeling Access Services voor. Deze hoopt in de toekomst vaker audiodescriptie in te zetten bij programma’s. 

Boer zoekt Vrouw

Het is overigens niet de eerste keer dat de NPO audiodescriptie aanbiedt. Slechtzienden konden deze al eerder gebruiken bij Boer zoekt vrouw internationaal, de series Tessa en Alleen op de wereld en de Nederlandse telefilms

Benieuwd hoe een audiodescriptie werkt? Bekijk er hier een van de film Oorlogswinter:

Penoza is vanaf 27 augustus te zien op NPO 3, Flikken Rotterdam vanaf 15 september op NPO 1.  

Meer over