Vandaar dat rode oog

Charles Groenhuijsen half blind door gescheurd netvlies

7 september 2022 11:13 | informatief | Door Irma Tomas

© ANP
Charles Groenhuijsen presenteerde zijn tv-programma's de laatste jaren regelmatig met een rood oog en enige tijd zelfs met een ooglapje. Dankzij Story weten we nu eindelijk hoe dat komt.

Het verhaal dat de Op1-presentator in Story vertelt klinkt behoorlijk ernstig. Groenhuijsen heeft twee keer in zijn leven een gescheurd netvlies opgelopen. De eerste keer was in Nederland en toen viel de schade mee, de tweede keer verliep minder soepel.

Gas of olie in je oog

Groenhuijsen woonde destijds in de VS waar hij jarenlang correspondent was voor de NOS. Zijn netvlies scheurde middendoor waardoor er volgens de artsen nog maar twee oplossingen waren:"Het eerste is een behandeling waarbij gas in je oogbol wordt gespoten om de boel op zijn plek te houden. Maar dan kun je niet vliegen, want dan ontploft je oog.” Charles koos logischerwijze voor de andere oplossing. 

50 tot 60% blind

Daarbij werd er olie in zijn oog gespoten. Maar ook die optie bleek niet zonder gevaar. "Dat is bij mij gaan lekken. Het zorgde voor een allergische reactie, waardoor je me vaak met een rood oog zag." Aha, vandaar dus. De gelekte bolletjes olie zijn daarna door een dokter uit zijn oog gehaald en daardoor is Groenhuijsen nu voor 50 tot 60 procent blind. 

Meer over