Kassa

Ciana Mayam van de Belbus: 'Het is een feestje voor de mensen'

29 mei 2021 10:56 | informatief | Door Irma Tomas

© Rogier Veldman

Kassa’s Belbus kreeg dit seizoen een nieuwe presentatrice: Ciana Mayam (30). Voor de speciale slotuitzending gaat ze nog een keer het land door. ‘Op de basisschool kwam ik al op voor gepeste klasgenoten.’

Tekst: Carlijn Schepers

Hoe is het om de Belbus te presenteren?
“Ik geniet het meest van de mensen helpen. Maar tegelijkertijd bezorgen we hen een leuke dag. Zeker in deze tijd fleuren veel mensen daarvan op. Na een draaidag willen ze het boeket dat ze krijgen soms zelfs aan mij geven, zo gezellig vonden ze het. Al komen we voor iets vervelends, het wordt vaak toch een feestje. In deze special bezoeken we gedupeerden die we het afgelopen jaar hielpen, dus dat wordt vast weer interessant.”

Wat is je achtergrond?
“Ik heb media, informatie & communicatie gestudeerd. Hierna focuste ik me op het geschreven woord, maar al snel merkte ik dat ik mijn journalistieke interesse op meer vlakken kwijt kon. Dus werd ik de eerste socialemedia-redacteur bij radiostation FunX. Presenteren deed ik in m’n vrije tijd. Dan had ik niet het gevoel dat ik aan het werk was. Ik kon echt mezelf zijn: oprecht geïnteresseerd in mensen. Dus ik vond het geweldig toen ik bij de Belbus aan de slag kon.”

Welke eigenschappen kun je hierbij goed inzetten?
“Eerst ga ik langs bij een consument met een probleem. Daar kan ik mijn empathie voor anderen goed gebruiken. Ik ben oprecht benieuwd naar iemands verhaal. Niet alleen naar die kapotte schoen waarvoor iemand het geld niet terugkrijgt, maar vooral naar het gevoel daarachter. Ik kan niet tegen onrecht. Op de basisschool kwam ik al op voor gepeste klasgenoten. Datzelfde vuur vlamt nu weer op. Daarna bezoek ik het bedrijf waarmee ze een probleem hebben. Van nature ben ik vriendelijk en beleefd. Het zit niet in mijn aard discussies op te zoeken en er met een gestrekt been in te gaan. Maar het went steeds meer. Het voelt als opkomen voor vrienden.”

Kassa | NPO 1 | 19.05 uur

Meer over