Abu Ilias

Danny Ghosen ontmoet terrorist in Danny's Wereld

8 september 2021 11:47 | informatief | Door Irma Tomas

© VPRO
Danny Ghosen staat bekend om de gewaagde onderwerpkeuze in zijn programma's en voor de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Danny's Wereld heeft hij er ook weer eentje te pakken. Danny ontmoet een veroordeeld terrorist die Nederland wordt uitgezet.

Danny ontmoet ex-rapper Abu Ilias. In 2015 werd hij schuldig bevonden aan opruiing en ronselen voor de gewapende strijd in Syrië waarvoor hij gevangenisstraf kreeg. Binnenkort zijn Nederlandse nationaliteit ingetrokken en heeft hij geen recht meer op inkomen, werk of een woning.

Liefst een islamitische staat

Danny ontmoet Ilias als die te horen krijgt dat hij binnen twee weken het land moet verlaten. Waar moet hij heen? Zijn roots liggen in Marokko, maar dat land wil hem ook niet hebben. Ilias voelt zich Nederlander, ook al heeft hij een afkeer van democratie en leeft hij het liefst in een islamitische staat. Hij wil koste wat kost voorkomen dat hij zijn kinderen in Nederland moet achterlaten.

Zoontje

Voor zijn kinderen en voor de Nederlandse burgers is het te hopen dat vader ver uit te buurt blijft van zijn kinderen. Ilias liet zijn destijds 9-jarige zoontje dagelijks beelden van gruwelijkheden uit het kalifaat zien, o.a. onthoofdingen. 

Danny's wereld - Terrorist zonder vaderland, donderdag 9 september, 21.05, NPO 2

Meer over