Met Brecht van Hulten

De Elfwegentocht: de Friezen zijn goed bezig

2 juli 2018 16:43 | informatief | Door Irma Tomas

Friesland is lekker bezig. Met Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa en de provincie getipt door reisgids Lonely Planet, is 2018 een topjaar voor de Friezen. En dan moet de Elfwegentocht nog beginnen!

Friezen zouden geen Friezen zijn als ze de Elfstedentocht niet in zouden passen in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Want ze willen hem terug, de Tocht der Tochten. Maar als de opwarming van de aarde niet stopt, gaat dat niet meer gebeuren. En dus beloven de Friezen tijdens de Elfwegentocht van 1 tot en met 14 juli zich zo veel mogelijk te verplaatsen zonder fossiele brandstoffen te gebruiken. Scholen, dorpen en bedrijven werken samen om twee weken lang met groengasauto’s, elektrische auto’s, groene bussen, Segways en elektrische boten te laten zien dat het kán. Ook fietsen, skelters en rolschaatsen zijn welkom. De andere provincies sturen een afvaardiging die fossielvrij naar Friesland reist.

Fossielvrij wereldrecord

Het huidige wereldrecord ‘grootste stoet elektrische voertuigen’ staat op 746 voertuigen (Guinness Book of Records). De Friezen zijn van plan om dat record te verpletteren met een parade van fossielvrije voertuigen uit de hele wereld. Deze optocht over de snelweg van Drachten naar Leeuwarden is op 14 juli de afsluiting van de Elfwegentocht. Schoolklassen, sportclubs, duurzame koplopers en gewone burgers, iedereen is welkom om mee te doen. Zolang het maar met fossielvrije voertuigen is. Van zonneauto’s tot Tesla’s en Hesla’s, van Segways tot ligfietsen, scootmobielen en rolschaatsen, Friesland is er klaar voor.

Elfvaarwegentocht

Ook op het water heeft Friesland van 1 tot en met 14 juli aandacht voor fossielvrij vervoer. Op 12 juli start in Giethoorn (Overijssel) een tocht van fossielvrije vaartuigen. De Elfvaarwegentocht eindigt op 14 juli in Leeuwarden, waar de boten zich aansluiten bij de Parade op het kanaal langs de weg.

Politieke steun

Als je te land en ter zee fossielvrij gaat, kun je in de lucht niet achterblijven. Maar wat gebeurt er op vliegbasis Leeuwarden? Tot grote vreugde van de organisatoren stemde de Tweede Kamer in met het voorstel van GroenLinks-Kamerlid Isabelle Dirks om de toestellen op de vliegbasis twee weken aan de grond te houden. Elektrisch vliegen behoort ook al tot de mogelijkheden.

Centrale vraag

Met alle ogen in 2018 gericht op de provincie ontwikkelde Friesland het overkoepelende jaarprogramma Leeuwarden-Fryslân 2018, dat tientallen projecten op het gebied van kunst en duurzaamheid combineert. De centrale vraag is: in welke samenleving willen we over twintig jaar wonen? Vooral jongeren geven te kennen dat we het in die nabije toekomst in elk geval zonder fossiele brandstoffen moeten doen. Studenten kwamen ook met de Elfwegentocht om te laten zien dat fossielvrij reizen nu al mogelijk is.

Griene Estafette

Hogescholen, mbo-scholen en scholen in het voortgezet en lager onderwijs gingen aan de slag met de Elfwegentocht. Zo is er op 6 juli 2018 in Sneek een ‘Griene Estafette’ voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. In ploegen leggen ze een afwisselend traject af rondom de Waterpoort. Onderdelen: 500 meter suppen, polsstokspringen, 3 kilometer hardlopen, 3 kilometer fietsen en 500 meter skelterrijden. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk scholieren op de fiets naar Sneek komen om de deelnemers aan te moedigen. Daaruit ontstond de Elfwegentocht Tweedaagse: de Fietsersbond zette een route uit langs scholen in Friesland. Zo kunnen steeds meer leerlingen zich aansluiten op weg naar Sneek. Voor leerlingen die van ver komen is bij Sneek een tentenkamp ingericht om te overnachten.

Samen sterk

Dat samenwerking tussen jeugdige creatieven en technische studenten tot bijzondere dingen kan leiden, is te zien tijdens de Parade op 14 juli. Er rijdt bijvoorbeeld een waterstofauto mee die is gebouwd door studenten van ROC Friese Poort. Studenten van de Frisian Design Factory ontwierpen een skelter die je zelf in elkaar kunt zetten. Vele Friese basisschoolleerlingen gingen in de les aan de slag met het ontwerppakket.

Elfwegentocht op televisie

Van 1 t/m 14 juli is op NPO 2 dagelijks na Nieuwsuur een kort verslag te zien van de Elfwegentocht. Hierin staat telkens een provinciale afvaardiging centraal die fossielvrij naar Leeuwarden reist. Diverse omroepen en de NOS werken hierbij samen. Presentatoren zijn: Brecht van Hulten (BNNVARA), Diederik Jekel, Elisabeth van Nimwegen, Floris Kortie, Nienke de la Rive Box (NTR), Liesbeth Staats en Sander de Kramer (KRO-NCRV) en Hella van der Wijst en Tijs van den Brink (EO).

Elfwegentocht, dagelijks t/m 14 juli - NPO 2 • 22.30 uur

Meer over