Derk Bolt en cameraman goed behandeld

24 juni 2017 09:45 | informatief | Door Televizier

© ANP

Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn tijdens de ontvoering in Colombia "met respect behandeld". Op het Colombiaanse radiostation Radio Caracol heeft Bolt bovendien gezegd dat het goed met ze gaat.

Eerder op vrijdagavond kwam al het bericht dat de twee waren vrijgelaten, maar dat werd later weer ingetrokken. Vanochtend heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wel laten weten dat de vrijlating inderdaad een feit is.

Naar omstandigheden goed

Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, heeft een kort gesprek gehad met Bolt, de presentator van het programma Spoorloos. Naar omstandigheden zouden ze het goed maken. "We zetten alles in het werk om ze zo snel mogelijk te laten terugkeren naar Nederland", aldus Koenders tegenover NU.nl.

Opgelucht

De KRO-NCRV, dat Spoorloos uitzendt, is enorm blij en opgelucht met het nieuws van de vrijlating. "Wij zijn iedereen die heeft bijgedragen om Derk en Eugenio vrij te krijgen dankbaar. In het bijzonder dank aan het ministerie van Buitenlandse Zaken."

Er zou geen losgeld zijn betaald voor de vrijlating, zo zei Spoorloos-eindredacteur Paul Vertegaal op NPO Radio 4. "Het is ook geen eis geweest. Ze zijn per ongeluk ontvoerd. Er lag geen enkel plan aan ten grondslag. Het ziet er echt naar uit dat ze vorige week zaterdag op de verkeerde plek waren."

Veertien uur lopen

Bolt en Follender hebben voornamelijk in huizen doorgebracht. Later werden ze diep in de jungle gebracht, omdat het leger in de buurt zou zijn. Daardoor moesten ze veertien uur lopen. Ze liepen toen wat verwondingen aan benen en armen op. 

Meer over