Ockels erfenis

Documentaire over Wubbo Ockels bij BNNVARA

Vijf jaar geleden overleed Wubbo Ockels. BNNVARA zendt op zijn sterfdag de documentaire Ockels erfenis uit over de eenzame strijd die hij voerde voor een duurzame wereld.

Wubbo Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte. Net als de meeste astronauten die de aarde van een afstand zagen, kwam Ockels terug als een ander mens. Hij zag onze planeet in al zijn kwetsbaarheid en wist: hier moeten we zuinig op zijn, er is er maar één.

Duurzame projecten

Terug op aarde wilde Ockels ons dat gevoel ook geven, maar hoe doe je dat bij mensen die niet in de ruimte zijn geweest? Hij startte verschillende duurzame projecten om ons te laten zien dat een duurzaam leven óók een leuk leven kan zijn: vliegers om energie mee op te wekken, een elektrische superbus, een duurzaam schip. Zijn projecten trokken veel aandacht en Ockels zette ons als een van de eersten aan het denken over duurzaamheid.

Gevecht tegen de tijd

Hij kreeg ook kritiek; zijn vindingen zouden niet werken, of zelfs niet duurzaam zijn. Maar Ockels had hier geen tijd voor, hij begon alweer aan het volgende project als het vorige nog niet op eigen benen kon staan. Zijn missie werd steeds meer een gevecht. Een gevecht tegen critici en een gevecht tegen de tijd. Die strijd nam hem zo in beslag dat hij steeds minder tijd had voor zijn gezin. En zijn vrouw Joos werd soms wanhopig van de onafgeronde projecten.

Red de aarde

Uiteindelijk werd zijn belangrijkste strijd het gevecht tegen de dood. Ockels overleed in 2014 op 68-jarige leeftijd aan kanker. Op zijn sterfbed deed hij een oproep. Red de aarde. Doe iets, al is het maar iets heel kleins. Zijn oproep heeft gehoor gekregen. Nu, precies vijf jaar na zijn dood, zijn tientallen leerlingen van Ockels bezig met het uitwerken van zijn vindingen en ideeën. Er zijn inmiddels vliegers die energie opwekken, een zonneauto-team dat bijna elke grote race wint en zijn duurzame zeilschip wordt klaargemaakt voor een reis naar de Noordpool.

Ockels Erfenis is te zien op zaterdag 18 mei om 21.00 uur  op NPO 2

Meer over:

Reageren