De slag om Texas

Eelco Bosch van Rosenthal over zijn nieuwe serie

5 april 2020 13:11 | informatief | Door Irma Tomas

© Hans Pool

Voor zijn vierdelige documentaireserie De slag om Texas reist journalist Eelco Bosch van Rosenthal door de enorme, zuidelijke grensstaat van Amerika. Zowel economisch als demografisch is Texas booming.

Tekst: Ernest Marx

Je was tot 2012 vijf jaar VS-correspondent. Hoe goed kende je Texas al?
“Redelijk goed. Het is een van de staten waar je als correspondent relatief vaak komt. Dat heeft te maken met die Mexicaanse grens, de omvang, de bedrijvigheid, de olie en de belangrijke voorverkiezingen. Maar ik was er steeds hoogstens twee of drie dagen. Dan ging ik weer naar de volgende klus. Voor De slag om Texas ben ik er – verdeeld over twee periodes in november en januari – een maand geweest.”

Hoe gaat het met Texas?
“Het is de laatste tien jaar economisch en demografisch booming geworden. Er trekken ontzettend veel jonge mensen naartoe. Ik heb er nu opvallend veel gesproken die vanuit LA en omgeving naar Texas zijn verhuisd. Ze komen bijvoorbeeld naar Austin omdat ze hier hetzelfde verdienen, maar de helft minder huur betalen en niet dagelijks uren in de file staan. Het betekent niet dat Californië leegloopt, maar je ziet wel een verschuiving naar het zuiden en het zuidwesten.”

Texas stemt al decennia republikeins. Verandert dat?
“De republikeinen vrezen wel dat die jonge en veelal latino nieuwkomers de staat langzaam blauw zullen gaan kleuren. Demografisch zijn de ontwikkelingen in het nadeel van de republikeinen. Zonder Texas kunnen zij bijna geen verkiezing winnen, omdat hier zoveel kiesmannen te verdienen zijn. Republikeinen proberen nu ook allerlei trucs uit te halen om te zorgen dat er niet te veel minderheden naar de stembus gaan. Daarover gaat de laatste aflevering van deze serie.”

Waar gaan de andere afleveringen over?
“De eerste over pogingen van de democraten om Texas binnen te halen en over hoe Trump-kiezers terugkijken op de afgelopen jaren. In de tweede aflevering focussen we op immigratie en de grens met Mexico. Aflevering 3 gaat over het klimaat en energie.”

Hoe optimistisch is men in Texas over de toekomst?
“Hangt ervan af wie je het vraagt. Maar qua banengroei gaat het goed in Texas. Er is genoeg werk in de olie en ze hopen er door de opkomende groene energiesector nog veel meer bij te krijgen. Texas is booming. Veel mensen zien hier hun toekomst. In die zin kan ik me voorstellen dat men hier optimistischer zou zijn dan in staten in het middenwesten waar de laatste jaren allemaal fabrieken zijn dicht gegaan.”

In hoeverre is Texas een goede afspiegeling van de rest van Amerika?
“In zekere zin kun je in Texas zien hoe Amerika er in de toekomst uitziet. Naar verwachting zijn vanaf 2045 niet-blanken in de VS in de meerderheid. Dat zie je nu in heel Texas al gebeuren. In Houston wonen wel 150 nationaliteiten. Verder zijn veel grote kwesties die Amerika bezighouden in Texas al jaren erg uitvergroot, zoals: immigratie, klimaat, energie en de macht van grote bedrijven binnen de democratie. In die zin is Texas een goede graadmeter voor het grotere Amerikaanse verhaal.”

De slag om Texas | zondag | NPO 2 | 20.35 uur

 

Meer over