Een nieuw seizoen vol mooie verhalen in Break Free

8 maart 2018 13:13 | informatief | Door Televizier

© BNNVARA

Het derde seizoen van Break free gaat van start met een portret van Niels van der Ploeg, een levenslustige 23-jarige Noordwijker die het zelfs schopt tot kapitein van een schip van koning Willem-Alexander.

Niels had een droomleven waarin hij met de schepen van de rich and famous voer. Daar kwam een einde aan in 2016 toen Niels om het leven kwam  in de haven van Sain-Tropez. Hij voer midden in de nacht met een rubberboot en botste op een ander schip, hetgeen zowel Niels als zijn vriend Kasper het leven kostte. In deze aflevering gaan de ouders van Niels terug naar Sain-Tropez, naar de plek van het ongeluk.

Dit is de eerste aflevering van het derde seizoen van de bewierrookte serie Break free. Wij spraken met bedenker en maker Geertjan Lassche.

Dit is alweer seizoen 3, ik had geen idee dat er zoveel jonge mensen in het buitenland overlijden.
„Het gebeurt best vaak, maar heel veel gevallen komen niet in de media. En als je er als familie voor kunt zorgen dat het niet in de media komt, is dat verstandig. Mijn ervaring is dat die media uiteindelijk een trauma worden. Zodra het in de Telegraaf heeft gestaan, mag iedereen alles roepen. Het meest heftige voorbeeld is dat van Chris en Lisanne, die vermist raakten in Panama. In het Algemeen Dagblad werd zomaar geroepen dat er sprake was van orgaanroof. Daarom hebben wij van Break free altijd te maken met een muur van wantrouwen zodra we contact zoeken.”

Melden de mensen zich niet zelf aan?
„Dat gebeurt wel, maar die gevallen vind ik vaak niet interessant omdat ze niet geschikt zijn voor Break free. We zoeken jonge, moedige, energieke, inspirerende mensen die een boodschap hebben. Vanwege de manier waarop ze in elkaar zitten of omdat ze iets hebben meegemaakt. Ik vind absoluut dat de kijkers iets moeten leren, er moet een verhaal zijn.”

Hoe gaat het dan als je mensen voor het eerst belt?
„Ik heb een fantastische researcher zonder wie ik dit niet zou kunnen en ik heb een eerlijk verhaal te vertellen, daarom schaam ik me ook nooit als ik binnenstap bij mensen. Ik heb geen dubbele belangen. Wat zij graag willen, wil ik ook. Maar het vraagt wel veel van me, daarom zou dit wel eens het laatste seizoen kunnen zijn, het wordt mentaal steeds zwaarder.”

Helpt het wanneer de families blij zijn met wat je hebt gemaakt?
„Dat voelt heel dankbaar. Maar je moet de hele tijd zo scherp zijn om goede afleveringen te maken, als er een mindere aflevering tussen zit, reken ik dat mezelf aan. En als we een een interviewdag doen kost het me daarna drie dagen om die verhalen weer uit m’n hoofd te krijgen.”

Is er een aflevering dit jaar die jou extra lief is?
„Ik ben supertrots op allemaal. Het is een evenwichtige reeks en al deze mensen zullen je raken. Ik ben jaloers op de levenslust van Niels, het zorgzame van Jessica en het schattige volwassen worden van Wendy. Als je het verhaal van Nina kent, denk je arm kind en de laatste aflevering met de jonge Lucas, dat wordt me er eentje.”

Meer over