Eerbetoon aan Wim Sonneveld bij Avrotros

20 juni 2017 11:43 | informatief | Door Televizier

© Universal

Vanaf 28 juni loopt Richard Groenendijk in vier delen door het leven en werk van een van de grootste cabaretiers die Nederland ooit rijk was, Wim Sonneveld.

Op 28 juni is het precies 100 jaar geleden dat Wim Sonneveld werd geboren, daarom brengt Avrotros een ode aan de zanger en cabaretier getiteld 100 jaar Sonneveld. Aan groot Sonneveld-fan Richard Groenendijk de eer om in het leven van de artiest te duiken. “Enerzijds was hij die knappe showman met glitterjasje en big smile, anderzijds een dolende ziel, bij vlagen diepongelukkig. Ik hou zo van de tragiek van zijn werk.”

Parijs

De eerste aflevering van 100 jaar Sonneveld gaat over de tijd die Wim Sonneveld als jongeling in Parijs doorbracht. Hij stond op twintigjarige leeftijd al op het podium in de wereldberoemde club La Vie Parisienne. Ook zijn relatie met Louis Davids komt aan bod. Davids ontsloeg Wim Sonneveld ooit op staande voet.

Nikkelen Nelis

Aflevering 2 gaat over de typetjes die Wim Sonneveld tot leven wekte. Willem Parel, een gortdroge Amsterdamse orgeldraaier en straatartiest Nikkelen Nelis. Ook de tijd in het de la Mar Theater in Amsterdam komt aan bod

My Fair Lady

In de derde aflevering blijkt dat Wim Sonneveld ook al de Albert Verlinde van zijn tijd was. Hij haalde in 1959 de musical My Fair Lady (zie foto) naar Nederland. De eerste musical die ooit in Nederland werd vertoond. Zelf speelde hij de rol van professor Higgins. Tijdens het Grand Gala du Disque Gala laat hij Nederland live op televisie kennis maken met Frater Venantius. Dat leverde een hoop boze telefoontjes op.

Begrafenis

De vierde en laatste aflevering gaat over de one-man shows van Sonneveld die hij avond aan avond in uitverkochte theaters speelde. Maar in 1974 gaat het mis wanneer Wim Sonneveld op 56-jarige leeftijd getroffen door een hartaanval. Op 8 maart krijgt hij een tweede hartaanval en overlijdt. Op zijn begrafenis in Amsterdam-Buitenveldert is het een gekkenhuis wanneer duizenden mensen afscheid willen nemen.

Meer over