EO-hoofdredacteur reageert op kritiek Ter Apel-uitzending Op1

31 augustus 2022 11:25 | informatief | Door Irma Tomas

© Screenshot Op1
De talkshow Op1 kreeg gisteravond nogal wat over zich heen naar aanleiding van de live-uitzending bij aanmeldcentrum Ter Apel. De hoofdredacteur van de uitzending reageert in het AD .

Van tevoren was de kritiek op social media al luid en duidelijk. Veel mensen vonden het ongepast dat Op1 een hele studio opbouwde op een plek waar asielzoekers het met een stuk minder moesten doen. De woorden 'dierentuin' en 'circus' vielen. 

Hek

De uitzending zelf kreeg ook commentaar omdat presentatoren Margje Fikse en Giovanca Ostiana vanachter een hek presenteerden waarachter asielzoekers toekeken. De asielzoekers zelf namen niet deel aan het gesprek. 

Bertus Tichelaar

EO-hoofdredacteur Bertus Tichelaar legt in het AD uit dat hij ervoor koos uit te zenden vanuit Ter Apel omdat de meeste gasten uit de directe omgeving van het Groningse dorp kwamen, en dat het voor die mensen moeilijk was geweest naar Hilversum af te reizen. 

Onverwachte asielzoekers

Hij geeft wel toe dat het beeld van de asielzoekers achter het hek, ongelukkig was: "Dat er 's avonds mensen bij het hek gaan staan, hadden we niet verwacht. Dat het zo in beeld zou komen, was niet de bedoeling. Maar het is het risico en dat kan gebeuren."

En dan was er ook nog kritiek op de presentatoren.

Meer over