Aangrijpende verhalen

EO komt met nieuw programma over couveusekinderen

11 juli 2022 13:35 | informatief | Door Esther Hut

© Willem-Jan de Bruin

Een zwangerschap of bevalling pakt niet voor iedereen even goed uit en soms is die roze wolk ver te zoeken. In de nieuwe zesdelige serie Handen aan de Couveuse worden ouders gevolgd die zich staande proberen te houden in een onzekere periode.

In de nieuwe EO-serie volgt presentatrice Anne-Mar Zwart ouders waarvan de baby veel te vroeg geboren is of ernstig ziek is en daarom op de IC Neonatologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis ligt.

Onvoorstelbaar

“Ik heb dingen van dichtbij gezien die zelfs voor het doorgewinterde medische personeel uniek waren,” zegt Anne-Mar. “Bijvoorbeeld een zwangere vrouw die ziek werd en kunstmatig in slaap werd gehouden. Haar bevalling kwam spontaan op gang, drie maanden voor de uitgerekende datum. Ook voor de artsen in dit ziekenhuis was dit onvoorstelbaar.”

Ook veel blijdschap

Naast de pasgeboren baby’s zijn in de serie ook kinderen te zien die te vroeg geboren waren, maar nu al wat ouder zijn. Volgens de presentatrice is er naast de verdrietige momenten ook ruimte voor blijdschap. “Het is zo bijzonder hoe de ouders ons hebben toegelaten in deze extreem onzekere en turbulente periode van hun leven. Ik heb diep respect voor alle ouders. Gelukkig heb ik ook veel blijdschap en trots gezien als ik maanden later bij sommige ouders thuis op kraambezoek kwam.”

Online serie over de medische kant

Naast de reguliere serie is op NPO Start ook een aparte editie te zien met de verhalen van het personeel op de afdeling IC Neonatologie. Deze serie heet Medische Handen aan de Couveuse. Daar worden onder andere een gynaecoloog, een verpleegkundige en een psycholoog gevolgd. In de televisie serie is de medische kant ook zichtbaar, maar staan vooral de ouders en het kind centraal.

Handen aan de Couveuse is vanaf woensdag 7 september om 21:30 uur te zien op NPO 1.

Meer over