Vierluik met BN'ers

Everon Hooi in MAX-docureeks Sporen van slavernij

7 december 2023 19:14 | informatief | Door Jef Willemsen

© Omroep MAX
Omroep MAX begint het nieuwe jaar met een blik op het verleden. In Sporen van slavernij onderzoeken vier bekende Nederlanders hun familiebanden ten tijde van de Nederlandse slavenhandel in Suriname en de Caribische eilanden.

Acteur Everon Jackson Hooi, presentatrice Dolores Leeuwin, strafpleiter en Shownieuws-deskundige Natacha Harlequin en zanger Jeangu Macrooy gaan terug naar hun roots voor Sporen van slavernij.

Pijnlijk

Tijdens de reis wordt met behulp van historici, experts en familieleden duidelijk hoe de familiebanden liggen. Ineens begint een ver verleden te leven en dat is voor de deelnemers geregeld pijnlijk en confronterend. Vooral als de conclusie is dat voorouders nog altijd impact hebben op het leven nu.

Vierluik

Zo concludeerde Everon Hooi tijdens zijn verblijf op Bonaire en Curaçao dat hij veel van zichzelf herkent in het verhaal van zij die voor hem kwamen. Natacha blijkt af te stammen van een Schotse plantage-eigenaar en een tot slaaf gemaakte.

Plengoffer

In de binnenlanden van Suriname komt Jeangu in contact met nazaten van zijn voorouders en Dolores brengt een zogenoemd plengoffer naar haar tot slaaf gemaakte voorouders.

Sporen van slavernij is vanaf vrijdag 12 januari te zien om 22:10 uur op NPO 2.

Meer over