Filemon gaat naar de hoeren

Na roem, autisme, kickboksen en anabolen duikt Filemon Wesselink nu in de wereld van de seks. Hij kijkt op de Wallen hoe het 'red light district' ervoor staan. Moeten we zijn op deze 1 vierkante kilometer of niet?

Eind 2007 kondigde de gemeente Amsterdam aan dat het de bezem wilde halen door de rosse buurt. 476 prostitutieramen en 76 coffeeshops op 1 vierkante kilometer was iets teveel van het goede. Bovendien stonden veel van de dames niet vrijwillig achter de ramen.

Kunstenaars

Amsterdam kocht verschillende panden op en liet daar bijvoorbeeld kunstenaars werken. Maar hoe staan de zaken er tien jaar later voor? Is de gemeente succesvol geweest in zijn opzet? Dat onderzoekt Filemon Wesselink in Filemon op de Wallen. Heeft het beleid het gewenste effect gehad? Zijn er nog veel misstanden? En is het massatoerisme dat op de Wallen afkomt een vloek of een zegen voor de stad?

Onze Eiffeltoren

Filemon: ”Er staat elke week wel iets in de krant over de Wallen: vrouwenhandel, drugshandel, illegale hotels - het is nog steeds een buurt zoals geen andere in Nederland.¬†Ik woon er vlakbij maar toch kwam ik er nooit. Nu ik er weer voor het eerst heen ging, schrok ik me wild. De Wallen zijn echt onze Eiffeltoren geworden. Overal toeristen die aangetrokken zijn tot die gekke enclave in de stad waar iedereen mag doen wat God verboden heeft. Ik vroeg me steeds af: moeten we daar trots op zijn?"

Naadje van de kous

Filemon wil graag het naadje van de kous weten en spreekt daarom iedereen: van sekswerkers tot buurtbewoners en van hulpverlenende organisaties tot politieagenten.

Filemon op de Wallen is te zien vanaf donderdag 2 november om 21.00 uur op NPO 3

Reageren