Interview

Gregory Sedoc over Sportlab Sedoc

2 april 2019 11:00 | informatief | Door Irma Tomas

© ANP

Topsporters willen altijd winnen. Zonder talent lukt dit niet, maar ook wetenschap is belangrijk. Voormalig hordeloper Gregory Sedoc onderzoekt in Sportlab Sedoc hoe nieuwe technologieën het verschil kunnen maken tussen goud en niets.

Tekst: Martine van Kuler

Wat gaat de kijker zien in Sportlab Sedoc?
“Het is een programma dat zich richt op innovaties en nieuwe technologieën in de sport. We onderzoeken bijvoorbeeld hoe de wetenschap je kan helpen te pieken op het juiste moment en hoe je je grenzen kunt verleggen. Ik benader de wetenschappelijke kant van de sport, maar dan wel zo dat iedereen er wat aan heeft.”

Wat maakt het programma interessant voor de kijker op de bank?
“Ik ga natuurlijk niet alles verklappen, maar we zijn bij de TU Delft geweest. Daar wordt een fiets gebouwd waar de olympische sporters in 2020 in Tokio op gaan fietsen. Dan is mijn vraag: waarop fietsen we dan over vijf jaar door de straten? Hebben we dan nog wel normale fietsen of wordt alles elektrisch? Zijn de materialen lichter en de fietsen energiezuiniger? Het is ook echt wel toegespitst op de maatschappij.”

 
 
 
View this post on Instagram

Het komt nu wel heel erg dichtbij. #sportlabsedoc #npo2 #sport #wetenschap #avrotros

A post shared by Gregory Sedoc (@gregory_sedoc) on


Dus Sportlab Sedoc is meer dan een sportprogramma?
“Absoluut. Ik trek het breder dan alleen de sport. Er is een aflevering over stress. Dat is ook een interessant onderwerp voor iemand met examenvrees. Frank en Ronald de Boer vertellen hierin over het nemen van penalty’s en de spanning die daarbij komt kijken. En ik ben langs geweest bij het Rotterdams Philharmonisch orkest. Die muzikanten presteren ook onder druk.”

Jij bent al even gestopt als topsporter. Zijn er sindsdien ontwikkelingen geweest waarmee je wellicht meer uit je carrière had kunnen halen?
“Dat weet ik niet, maar er zijn wel technologieën die ik had willen gebruiken. Een biopt nemen uit een spier om te kijken of je langere spiervezels kunt krijgen, bijvoorbeeld. Dit geldt ook voor de speciale sensorbroek die nu wordt ontwikkeld. Deze kan je helpen je grenzen te bepalen. Kun je langer doortrainen zonder geblesseerd te raken of kun je juist beter eerder afhaken?”

Je was al analist bij de NOS. Dit is je eerste eigen programma. Is het bevallen?
“Het is enorm gaaf. Ik kan er helemaal mijn ei in kwijt, omdat het natuurlijk over sport gaat. Het is wel heel erg moeilijk om aan de andere kant van de microfoon te staan, want ik ben geen journalist. Ik hoop dat ik door mijn enthousiasme de kijker mee krijg en dat ze niet vallen over hoe ik een vraag stel. Het belangrijkste is dat het verhaal dat ik vertel klopt.

Smaakt deze presentatieklus naar meer?
“Zeker, maar het moet wel bij me passen. Ze vragen me vaker of ik ambities heb bij de televisie. Nee, mijn ambities liggen in leuke dingen doen. En nu is dat presenteren, omdat dit programma bij me past. Maar je moet me niet vragen om Temptation Island te gaan doen, want daar liggen mijn ambities dan weer niet. Dus het smaakt naar meer als het in de lijn ligt van wat ik kan en wat ik leuk vind.”

Sportlab Sedoc - dinsdag - NPO 2 • 21.05 uur

Meer over