Groot Dictee der Nederlandse Taal stopt per direct

Na 26 jaar gooit de NTR de handdoek in de ring: de omroep stopt per direct met het programma Groot Dictee der Nederlandse Taal. Volgens de NTR zijn kijkcijfers zijn te laag en is het programma over zijn hoogtepunt heen. 

In de Volkskrant zegt Willemijn Francissen van de NTR dat het Groot Dictee ‘helaas zijn beste tijd’ heeft gehad. Ze noemt het programma ‘archaïsch’, ouderwets dus. Bovendien daalden de kijkcijfers de laatste twee jaar van 722.000 naar 368.000. 

Grof vuil

Presentator Philip Freriks, die het programma vanuit Frankrijk naar Nederland haalde, reageert teleurgesteld: ‘‘Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z'n minst afscheid in stijl. Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grof vuil gezet.’’

Peperduur

De NTR heeft naar eigen zeggen gekeken hoe het programma een moderner tintje kon krijgen, maar die poging mocht niet baten: ‘‘'Je moet niet krampachtig vasthouden aan een programma dat niet meer werkt. Ik zou het ook zondegeld vinden; dit is een peperduur evenement’’, zegt Willemijn. Volgens haar ligt er al een voorstel klaar voor een nieuw jaarlijks taalprogramma.

Blocnote      

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal werd elk jaar steevast op de derde zaterdag van december uitgezonden, vlak voor de feestdagen. Zowel Nederlanders als Vlamingen deden mee aan de spelwedstrijd. Ook kijkers thuis konden met een blocnote in de hand meespellen. Dit jaar kan dat helaas niet meer.  

Meer over:

Reageren