Hele maand Oorlog en Bevrijding bij ONS

3 mei 2017 11:22 | informatief | Door Televizier

Het is mei en daarom is het thema bij de zender ONS de hele maand Oorlog & Bevrijding. Dat betekent veel films en programma's over de Tweede Wereldoorlog, de slachtoffers en de nabestaanden.

Op 4 mei herdenken we de doden, op 5 mei vieren we onze vrijheid. ONS pakt het een stukje uitgebreider aan en gaat de hele maand door. O.a. met de volgende programma's:

Kamp Amersfoort-getuigenissen van overlevenden
In deze documentaire wordt aan de hand van getuigenissen van overlevenden en nabestaanden een huiveringwekkend beeld geschetst van een wrede gemeenschap, waar verwaarlozing, mishandeling, moord en vooral honger deel uitmaakten van het leven van alle dag. In de documentaire komen vijf ex-gevangenen en de zoon van de kok van Kamp Amersfoort aan het woord.
Donderdag 4 mei om 18:00 uur.

Auschwitz-The destruction trilogy
Vrijwel alle beschrijvingen van Auschwitz zijn tot nu toe afkomstig geweest van mensen die het kamp levend hadden verlaten. Het zijn per definitie verhalen over overleven. Maar de massale vernietiging die zich in Auschwitz heeft afgespeeld, is een totaal ander verschijnsel. Dit documentaire-drieluik richt zich puur op het proces dat leidde tot de verdwijning van ruim een miljoen mensen. Een ander perspectief dus, met andere beelden en andere verhalen dan we gewend zijn.
Vanaf 2 mei iedere dinsdag om 21:00 uur.

Het jaar van de bevrijding
De documentaire Het Jaar van de Bevrijding is volledig uit archiefmateriaal samengesteld. Met de overbekende beelden van parades met Geallieerde soldaten dwars door Nederlandse steden en dorpen. Met juichende mensen langs de kant die de bevrijders onthalen. De tanks vol met feestvierende jeugd. Maar ook met indringende beelden van de verwoestingen, van hongersnood en van heel veel verdriet.
Woensdag 3 mei om 18:30 uur.
 
Sporen naar het front
De documentaire Sporen naar het Front geeft aan de hand van prachtige archiefbeelden en interviews met ooggetuigen en deskundigen, een kijk op de invloed die het spoor heeft gehad tijdens oorlogen in het verleden.
Vrijdag 5 mei om 18:00 uur.

De officierenfabriek
De miniserie De Officierenfabriek vertelt het verhaal van luitenant Karl Krafft die wordt gestationeerd op de Officierenfabriek, de trainingsschool waar de fine fleur van de Duitse jeugd wordt klaargestoomd om als soldaten te vechten voor het vaderland. Het zich ontvouwende drama op de opleidingsschool schetst een beeld van het conflict tussen de eervolle officieren en het barbaarse Hitler-regime in Duitsland in oorlogstijd.
Vanaf 7 mei iedere zondag om 19:30 uur.

Prikkeldraad
De indrukwekkende documentaire Prikkeldraad vertelt het verhaal van duizenden Nederlandse militairen die in 1943 de keuze kregen: zich melden in Duitsland of onderduiken. Veel van hen kwamen als krijgsgevangenen in Duitse kampen terecht. In Prikkeldraad vertellen een aantal betrokkenen over hun keuze van destijds.
Dinsdag 9 mei om 18:00 uur.

Muziekmaten
In MuziekMaten worden vier Nederlandse veteranen geportretteerd, die allen een bijzonder verhaal vertellen over hun missie en de rol die muziek daarin voor hen speelde. De gefilmde portretten eindigen met een studiogesprek, waarin de vier veteranen onder leiding van presentator Gijs Wanders met elkaar in gesprek gaan over hun uitzending en de betekenis van muziek tijdens hun vaak gevaarlijke missie.
Dinsdag 16 mei om 18:00 uur.

iederen woensdag is er om 21.00 uur een oorlogsfilm te zien

   
   
   
   
   

ONS is onder andere te ontvangen op kanaal 50 in het basispakket van Ziggo. Ook bij alle andere providers in Nederland is ONS in het pakket opgenomen. 

Meer over