Iedereen kan het!

Helga van Leur wordt heel blij van Iedereen Kan Het!

24 Februari 2021 10:00 | informatief | Door Irma Tomas

© Omroep MAX

Zes jonge ondernemingen uit binnen- en buitenland maken in Iedereen kan het! kans op 500.000 euro voor hun duurzame innovatie. Meteoroloog Helga van Leur is helemaal op haar plek in het programma.

Wat is jouw rol in Iedereen kan het!?
“Ik ga kijken hoe twee van de genomineerde innovaties kunnen worden toegepast. Zo bezoek ik Annemiek uit Boer zoekt vrouw. Ze mag niet alle mest van haar koeien uitstrooien, deels vanwege de stikstofuitstoot. Daar heeft een Noors bedrijf nu een ingenieuze oplossing voor bedacht. Ik ga ook langs bij iemand die verpakkingsmateriaal maakt van zeewier. Je zou het zelfs kunnen opeten. Dit idee klinkt zo logisch, dat ik dacht: waarom is nog niemand hierop gekomen?”

Hoe draag je zelf bij aan een duurzame wereld?
“Ik heb zonnepanelen, gebruik groene stroom en heb sinds kort een groen dak. Ik wil ook van het gas af, maar daar moet ik nog even voor sparen. Ik steun ook liever een Nederlands initiatief dan dat ik iets in bijvoorbeeld China bestel. Een tijd geleden kocht ik lantaarns met bio-ethanol van een Friese ondernemer. Hij komt nog regelmatig brandstof brengen en dan vertelt hij waar hij nu weer mee bezig is. Zo leuk! Die lantaarns mogen dan wat kosten, maar ik vind het belangrijker dat er een inspirerend verhaal achter zit.”

Zou je niet liever zelf een programma over duurzaamheid maken?
“Daar ben ik al mee bezig. Vanaf volgende maand gaan tuinman Lodewijk Hoekstra en ik op zoek naar duurzame initiatieven, waarbij ik vooral nieuwsgierig ben naar de passie van de ondernemer om te verduurzamen. Je zou ook een programma kunnen maken over hoe elke provincie het aanpakt, of Europa. Het is in elk geval belangrijk om jong en oud te vertellen hoeveel er mogelijk is. Het kan gewoon thuis, in kleine stappen. Dat laat Iedereen kan het! ook zien, en daar word ik heel blij van.”

Iedereen kan het! | NPO 1 | Omroep MAX | 21.30 uur

Meer over