Het einde van Helemaal het Einde

18 december 2017 10:59 | informatief | Door Televizier

© Olivier Thijssen

In Helemaal het einde vertrokken een jaar geleden drie gezinnen naar Chili. Tijdens hun laatste aflevering onthullen de families Pos, Van Wichen en Van Kooij of ze daar blijven of toch terugkeren naar Nederland. Jeroen en Linda van Kooij blikken alvast terug op hun avonturen en geven tips aan de families die volgend jaar in het programma zitten.

Een jaar in Chili, hoe is dat jullie bevallen?
Linda: “Chili zouden wij zelf nooit gekozen hebben. In het begin dachten we echt: mijn god, waar zijn we terechtgekomen? In Pichilemu, waar wij een stuk grond kregen, staat altijd een koude wind, dus zelfs in de zomer moet je steeds een vestje aantrekken. Maar we hebben leren houden van het land. Inmiddels moet ik zeggen: Chili is prachtig. Zulke leuke mensen, zo behulpzaam allemaal.”

En wat vonden jullie ervan om een heel jaar op tv te zijn?
Linda: “Dat is echt indrukwekkend.”
Jeroen: “We kregen veel reacties op sociale media. Dat was soms heftig om te lezen, ik ben niet zo’n fan van mensen die van alles uitbraken online. Maar er waren gelukkig ook veel positieve berichten.”

Hadden jullie veel contact met de andere families?
Jeroen: “Toen wij in Chili ons eigen sociale netwerk kregen, verwaterde het contact met de families Pos en Van Wichen wel snel. We zijn allemaal in hetzelfde avontuur gestapt, maar zij zijn niet direct ons type mensen. Dat weet je ook al bij de casting van zo’n programma: ze kiezen juist expres heel verschillende gezinnen.”

Zakelijk gezien boekte de familie Pos het snelst succes, met hun wijnexport naar Nederland. Zouden jullie als je nu terugkijkt iets anders aanpakken?
Linda: “Ons doel was niet om zo snel mogelijk geld te verdienen, we wilden ook iets doen voor de gemeenschap.”
Jeroen: “We wilden integreren en een duurzaam nieuw bestaan opbouwen. En dat doe je over het algemeen niet door de aandacht op tv snel uit te buiten. Kijk, straks is het programma klaar, maar die yogaschool die wij zijn begonnen, staat er over vijf jaar nog steeds.”

In 2018 keert Helemaal het einde terug met drie nieuwe gezinnen en een nieuw land. Hebben jullie tips voor hen?
Linda: “Probeer aansluiting te vinden bij de locals. Daar geloof ik heilig in: als je samenwerkt en niet alleen voor je eigen gewin gaat, boek je duurzamere successen.”
Jeroen: “Bouw zo snel mogelijk een sociaal netwerk op. Dat kan ook al als je de taal nog niet spreekt, wij hebben ons prima gered met Engels.”
Linda: “En alsjeblieft, kijk de afleveringen zelf niet terug. De familie Pos heeft wel alles gevolgd, maar wij deden dat bewust niet.”
Jeroen: “Als je kijkt, gaat het toch je gedrag beïnvloeden.”

Gaan jullie wel kijken naar het nieuwe seizoen?
Linda: “Ik ben zeker benieuwd naar de locatie en de gezinnen. Maar ik weet niet of ik het wekelijks ga volgen, want wij kijken relatief weinig tv.”
Jeroen: “Persoonlijk vind ik reisprogramma’s veel interessanter: ik kijk liever Floortje naar het einde van de wereld. Mijn grootste droom is om ooit een reisprogramma te maken met kinderen. Ik zou bijvoorbeeld heel goed de mooiste plekken van Chili kunnen laten zien.”

Helemaal het einde - maandag, RTL 4 - 20.30 uur

Meer over