Het nieuwe seizoen van Groeten van Max begint

5 juni 2017 11:14 | informatief | Door Televizier

© MAX

Het consumentenprogramma Groeten van Max viert dit seizoen zijn tienjarig jubileum. Gedupeerde vakantiegangers worden weer bijgestaan én er is een vrolijke nieuwe rubriek waarin toeristen in Frankrijk ons een kijkje in hun auto gunnen.

Soms is het bijna recherchewerk wat de redactie van Groeten van MAX doet. Neem het voorbeeld van de Marktplaats-oplichter van vorig seizoen. Deze man plukte foto’s van willekeurige vakantiehuizen van het internet en bood deze onder valse naam te huur aan op Marktplaats. Nadat geïnteresseerden een aanbetaling van 750 euro hadden gedaan, kregen ze hem met geen mogelijkheid meer te pakken. Weg geld, weg vakantie. Na intensieve research, waarbij de redactie onder andere het Spaanse eigendomsregister raadpleegde, wisten ze uiteindelijk de identiteit van de oplichter te achterhalen. Omdat de redactie zeker moest weten dat ze dezelfde man eerder aan de telefoon hadden gesproken, schakelden ze zelfs een profes­sioneel bureau in voor een
stemanalyse.

Tien jaar

Het consumentenprogramma voor vakantiegangers, geproduceerd door Tuvalu Media, viert dit jaar zijn tienjarig jubileum. De redactie krijgt zo’n vijfhonderd klachten per seizoen. Producent Remco van der Kruk: “In het begin kregen we veel klachten met betrekking tot de grote reisorganisaties in ons land. Je ziet – en dat succes dichten we onszelf een beetje toe – dat die de afgelopen jaren secuurder zijn geworden.” Eindredacteur Erna Slotboom: “Daardoor zien we een verschuiving in de klachten: die gaan minder vaak over ­reisorganisaties en meer over fraudeurs die gewiekst gebruik maken van internet.” Die online fraudezaken zijn voor de redactie heel uitdagend, vindt Slotboom: “Het interessante is dat je heel goed moet nadenken voor je iets doet. Moeten we wel of niet een mail sturen? Moeten we er nu meteen op af met een camera? Elke stap heeft consequenties. Je bent constant – op een heel leuke manier – aan het voorspellen wat er in het hoofd van zo’n oplichter gebeurt. Tegelijkertijd balanceer je met wat er juridisch wel en niet mag. Een spannend spel.”

Beveiliging

De Marktplaats-oplichter gaf uiteindelijk zijn schuld toe, het dossier werd overgedragen aan de politie. Logisch gevolg van het behandelen van dit soort zaken, is dat de redactie niet alleen maar vrienden maakt. Van der Kruk: “Als we in het begin een dreigende advocaat op ons dak kregen, vonden we dat wel even spannend. Nu weten we dat er vaak blufpoker wordt gespeeld en werkt het juist omgekeerd: als we géén brief van een advocaat krijgen, gaan we bijna denken dat we op het verkeerde spoor zitten. Want een goede oplichter zal hard van zich afbijten.”

Bedreigingen

De redactie heeft ook te maken gehad met serieuze bedreigingen. Van der Kruk: “Sybrand ­Niessen is ooit ergens verantwoordelijk voor gehouden. Totaal onnozel, want hij presenteert Groeten van MAX alleen. Ook na de uitzending van het item over een louche parkeerdienst op Schiphol merkten we dat daar niet al te frisse figuren achter ­zitten. Dan zetten we een paar dagen extra beveiliging aan de poort. Dat zijn we inmiddels wel gewend. We hebben ook weleens fysiek geïncasseerd. Vorig jaar zijn onze undercover-verslag­gever Timon en zijn cameraman aangevallen in België. Het hoort een beetje bij het aanpakken van onfrisse praktijken.”   

Kers op de taart

Daartegenover staan een hoop gedupeerde reizigers die hulp krijgen. Slotboom: “Het begint al op het moment dat de redactie een klacht oppakt: mensen verwachten dat vaak niet. Ze vinden het vooral belangrijk dat iemand ze hoort en hun zaak serieus neemt. Als ze als kers op de taart dan ook nog een deel van hun vakantie terugkrijgen, zijn ze helemaal blij.”

Droefenis

De redactie vindt het belangrijk dat Groeten van MAX niet alleen uit droefenis en ellende bestaat. Slotboom: “We willen mensen niet op voorhand bang maken om te gaan reizen. Je moet wel een beetje zin in vakantie krijgen.” Daarom is er ieder jaar een speciale rubriek. Vorig jaar keek een verslaggever rond etenstijd mee met Nederlanders op de Franse camping. “Dit jaar filmen we op de aires (rustplaatsen) langs de snelwegen in Frankrijk. Wie rijdt er en waarom? Wat is er allemaal ingepakt? Wat hebben ze onderweg meegemaakt? Is er een bijzondere reden voor de vakantie?” Van der Kruk: “Het is heel divers: van mensen met jengelende kinderen op de achterbank tot ouderen in een super-de-luxe camper. Het wordt hartstikke leuk.”

Groeten van Max vanaf maandag 5 juni 20.25 • NPO 1

Meer over