Hollywood-schrijvers bereiden een staking voor

19 April 2017 13:56 | informatief | Door Televizier

De schrijvers van Hollywoodseries dreigen met een staking en dat kan behoorlijke consequenties hebben voor een aantal populaire films, series en late night talkshows.  

Aanstaande dinsdag 2 mei gaan de leden van de schrijversvakbond stemmen over een eventuele staking mochten de salarisonderhandelingen vastlopen. Zonder overeenkomst zou de staking al op 2 mei beginnen en dat gaat het kijkerspubliek meteen merken aan late night shows omdat die zo actueel zijn. Ook de opnamen van series worden dan opgeschort en nieuwe films worden niet meer in productie genomen.

E.R. en Lost

De laatste keer dat de Hollywoodschrijvers het bijltje erbij neer gooiden was in 2007. Die staking duurde 100 dagen met als gevolg dat meer dan 60 series niet meer verder konden. Daar zaten succesnummers bij als E.R., Lost en 30 Rock. In plaats van nieuwe afleveringen kreeg het publiek toen herhalingen voor de kiezen. De kijkcijfers van de vijf grootste zenders daalden met 20%.

37.000 banen

Het is voor iedereen te hopen dat het niet tot een staking komt. De tijdelijke stop van films- en series zorgde er namelijk ook voor dat cateraars, hotels en stomerijen veel minder werk hadden. In Californië werden 37.000 mensen werkloos en miste de staat 2 miljard aan inkomsten. 

Meer over